Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Форумът в Давос: Виртуално, без Байдън, но с Путин

26 януари 2021, 21:40 часа • 2233 прочитания

Изключително натовареният дневен ред на американския президент Джо Байдън му попречи да вземе участие в тазгодишния Световен икономически форум в Давос, но присъствието му се усещаше индиректно. Почти всички лидери го поздравиха с встъпването в длъжност и изразиха надежда за по-добро сътрудничество със САЩ в бъдеще. Форумът е във виртуален формат, а САЩ са представени от главния медицински съветник Антъни Фаучи и пратеника за климата Джон Кери, съобщава 24 часа.

САЩ бяха основна тема в изказването на китайския лидер Си Цзинпин, който обаче говореше, без да ги споменава. Президентът на Китай прикани държавите по света “да изоставят идеологическите предразсъдъци” и да не се намесват в чужди дела. Той заяви, че “студена война, гореща война или технологична война ще навредят на интересите на всички държави”.

“Много интересно и обемно изказване” се очаква да направи в сряда Владимир Путин според думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Руският президент не е участвал 11 години във форума, а сега ще го направи в момент, когато целият свят е срещу него заради хвърления в затвора Навални.

Във вторник в събитието се включи и Ангела Меркел. Германският канцлер изрази надежда, че САЩ при президента Байдън ще имат желание да работят с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие по данъчното облагане на цифровите компании. Тя приветства решението на американския президент за връщане в СЗО. Меркел сравни настоящата ситуация с “природно бедствие, което се случва веднъж на сто години” и което показа на човечеството, че все още зависим от природата. Според нея обаче коронавирусната пандемия “показва слабостите и недостатъците на нашата система”, но също така нейната устойчивост и силните ѝ страни”. Основният патос на германският лидер бе справедливото разпределение на ваксините в периода на недостатъчни наличности. Да се задълбава коя държава каква ваксина получава, ще създаде проблем в глобалните дела, предупреди Меркел.

Ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен посочи на свой ред, че новите власти в САЩ трябва да си сътрудничат с Европа, за да бъде ограничена “извънредната власт” на технологичните гиганти. Тя поиска социалните мрежи да разкрият как работят техните бизнес модели и алгоритми, защото “не можем да приемем, че решения, които засягат нашата демокрация, се вземат единствено от компютърни програми”.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес