Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Forbes: Новите ракети на Естония, могат да блокират Калининград

12 октомври 2021, 22:15 часа • 6937 прочитания

Придобитите от Естония противокорабни ракети Blue Spear (ASM) й дават възможност да контролира района на Балтийско море в съседство с Калининградския регион на Русия и в случай на евентуален конфликт с НАТО да блокира доставките на храна и горива за руския анклав, който няма достъп по суша до останалата част от руската територия. За това пише днес на страниците на списание „Forbes” неговият колумнист Дейвид Ейкс, цитиран от БГНЕС.

В понеделник държавният инвестиционен център за отбрана на естонското Министерство на отбраната (Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus-RKIK) е подписал договор с базираната в Сингапур компания Proteus Advanced Systems за доставка на противокорабни ракети Blue Spear за оборудване на мобилни брегови ракетни системи. Обхватът на ракетите надвишава 300 км, което ще позволи на Естония да контролира морските подходи към Калининград.

Освен това обхватът на полета на ракетите е достатъчен, за да достигне Санкт Петербург. " Blue Spear не е само противокорабна ракета. Както всяка друга подобна ракета, тя може да се използва и за атака на наземни цели. А Санкт Петербург е само на 145 км. от естонската граница", отбелязва Ейкс.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес