Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фон дер Лайен с първа реч за състоянието на ЕС: Какво да очакваме?

16 септември 2020, 09:03 часа • 1381 прочитания

Днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще направи първият си за мандата преглед на състоянието на ЕС. Тя ще очертае приоритетите на Комисията за следващата година пред евродепутатите.

Освен отчет за постигнатото от началото на мандата фон дер Лайен трябва да посочи как Комисията ще се справи с най-неотложните предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз.

Ръководителите на изпълнителната власт на ЕС обикновено използват обръщенията си пред европедпутатите, за да представят големи политики и предложения.

Очаква се основна тема да бъдат мерките срещу COVID кризата и икономическото възстановяване на държавите след строгите блокади заради пандемията.

Урсула фон дер Лайен ще представи визията си за по-амбициозно споразумение в областта на климата и ще предложи ЕС да ускори намаляването на емисиите си на парникови газове, съобщи ДПА.

Така Фон дер Лайен ще предложи на държавите членки да поемат ангажимент за намаляване на парниковите си емисии до края на десетилетието с поне 55 процента спрямо нивата от 1990 г., казват източници от ЕС.

С това тя се надява да ускори процеса към климатична неутралност до 2050 г.

Очаква се Фон дер Лайен да говори за миграцията и за огромния бюджет и пакет за възстановяване на блока от кризата с коронавируса, който е на стойност 1,8 трилиона евро, посочва БНР.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес