Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фон дер Лайен: Подкопаваме военната машина на Путин (ВИДЕО)

09 май 2023, 14:05 часа • 2050 прочитания

Ние продължаваме да правим всичко по силите си, за да подкопаем военната машина на Путин и неговите приходи. Това написа председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в Twitter.

Bон дер Лайен пристигна в Киев, за да отбележи Деня на Европа, посветен на мира и единството. ОЩЕ: Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев за Деня на Европа

Тя обърна внимание, че ЕК е предложила 11-ти пакет от санкции. Припомняме, че ЕС предложи забрана на достъпа до пристанищата на блока за плавателни съдове, които се опитват да заобиколят санкциите срещу руския петрол. Причината е стремежът на ЕС да възпрепятства транспортирането на руски суров петрол и други продукти под ценовите ограничения, определени от Г-7. Мярката е част от по-широк пакет от санкции срещу Русия след нахлуването на страната в Украйна. Европейската комисия вече е подготвила чернова на 11-ия пакет наказателни мерки срещу Москва и той вече се обсъжда от всички страни членки на ЕС.

"Фокусът сега е върху борбата със заобикалянето, заедно с нашите международни партньори", каза фон дер Лайен. Председателят на ЕК уточни, че целта е да се усъвършенстват съществуващите инструменти на ЕС и да се добавят повече продукти към транзитна забрана.

"Предлагане на нов инструмент за борба със заобикалянето на санкциите", каза още тя. Според нея е необходимо и предложение за забрана на „сенчести“ субекти от Русия и трети страни, които умишлено заобикалят санкциите. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес