Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финландия с база на НАТО близо до руската граница

27 септември 2024, 15:25 часа • 753 прочитания

Финландия ще разположи ключова база на НАТО на по-малко от 200 км от границата си с Русия, „изпращайки послание“ на източната си съседка, съобщи Министерството на отбраната на страната, цитирано от БГНЕС.

Финландия стана член на НАТО миналата година, като се отказа от десетилетията на военна неприсъединеност след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Министърът на отбраната Анти Хаканен заяви, че новият щаб на Северноевропейското сухопътно командно звено на НАТО ще бъде в Микели, един от най-близките градове до 1340-километровата граница на Финландия с Русия.

Още: Ядрената заплаха на Путин пак ще спре Запада да помогне решително на Украйна: Оценка от САЩ

„Финландия изпраща послание към Русия, че сме пълноправен член на НАТО и че НАТО има много силна роля и в отбраната на Финландия“, заяви Хаканен, цитиран от АФП.

В бъдещата база вече има финландски сили

Командването на финландските отбранителни сили вече е разположено на мястото на бъдещата база.

„Със съчетаването на местата постигаме възможно най-добрата синергия между националния отбранителен мениджмънт и отбранителния мениджмънт на НАТО“, каза той.

Още: "Затворено": Финландия отново блокира границата с Русия

Командването на сухопътния компонент на военния алианс ще действа под командването на НАТО в Норфолк в САЩ, което наблюдава атлантическия и арктическия регион.

В щаба ще работят няколко десетки души от различни държави от НАТО.

През юни министрите на отбраната на НАТО дадоха зелена светлина на Финландия да бъде домакин на Многокорпусното сухопътно компонентно командване, както и на Предните сухопътни сили (Forward Land Forces - FLF).

Подробности за FLF - ротационните многонационални сухопътни сили на НАТО, базирани в няколко държави на източния фронт на НАТО - ще бъдат обявени на по-късен етап. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес