Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финландия отказа да даде изтребители F/A-18 Hornet на Украйна (ВИДЕО)

13 април 2023, 10:25 часа • 4461 прочитания

Финландия изключва на този етап възможността да прехвърли на Украйна изтребители F/A-18 Hornet. Това съобщи на 12 април местната медия Yle, като посочи, че дискусията за пращане на бойните самолети в чужбина "в момента е без значение".

Министърът на отбраната на скандинавската страна Анти Кайконен е заявил, че изтребителите ще бъдат използвани от финландските въоръжени сили през следващите няколко години, след което техният експлоатационен срок от около три десетилетия ще изтече.

Той добавя, че сега не е подходящият момент за обсъждане на евентуалното прехвърляне на самолетите на Украйна. Отговорът на Финландия е бил предаден на Киев миналата седмица, пише Yle.

Украйна е подала молба за тристранни преговори между Киев, Вашингтон и Хелзинки за обсъждане на прехвърлянето на изтребители F/A-18 Hornet от Финландия, съобщават източници, цитирани от Helsingin Sanomat на 23 март.

Въпросът за пращане на изведени от експлоатация изтребители F/A-18 Hornet възникна след посещението на премиера Сана Марин в Киев на 10 март. По време на визитата си тя заяви, че Финландия ще обмисли тази идея.

ОЩЕ: "Г-н Надежден": Кой е човекът, победил Сана Марин на изборите във Финландия?

Финландският арсенал от изтребители Hornet трябва да бъде изведен от експлоатация между 2025 и 2031 г.

F/A-18 Hornet е американски многоцелеви изтребител на компанията McDonnell Douglas. Разработен е през 70-те години специално за военноморския флот на САЩ и Корпуса на морската пехота, и днес е в експлоатация във въоръжените сили на няколко други страни. Сред тях са Финландия, Испания, Австралия, Канада, Швейцария, Малайзия и др.

F/A-18 Hornet е първият боен изтребител, който ползва мултифункционални дисплеи (MFD), даващи по-големи възможности на пилота по време на битка. Бойното кръщене на F/A-18 Hornet е през април 1986 г. по време на операция „Елдорадо каньон“ - военна операция на САЩ срещу Либия.

F/A-18 Hornet са използвани във войната в Персийския залив през 90-те, конфликтите в Босна и Косово в средата на 90-те, както и във войната в Ирак през 2003 г.

Критиците твърдят, че нежеланието на съюзниците да доставят на Украйна изтребители F-16, Typhoon и Dassault и ракети с голям обсег ATACMS ще попречи на Киев да започне успешна контраофанзива и да освободи останалата част от окупираната от руснаците територия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес