Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финландия обмисля присъединяване към НАТО без Швеция

24 януари 2023, 10:45 часа • 1993 прочитания

Финландия трябва да обмисли възможността да се присъедини към НАТО без Швеция, заяви финландският външен министър Пекка Хаависто, предава АФП. Това се случва след изгарянето на Корана от протестиращи пред турското посолство в Стокхолм и последвалата реакция на Анкара, че няма да одобри членството на Швеция в алианса.

"Трябва да преценим ситуацията, дали не се е случило нещо, което в по-дългосрочен план би попречило на Швеция да продължи", заяви Хаависто пред телевизионния канал Yle.

Той добави, че "сега е твърде рано да се заеме позиция по този въпрос" и че съвместното заявление остава "първата възможност".

"Моята собствена оценка е, че ще има забавяне (при получаването на одобрението на Турция), което със сигурност ще продължи до изборите в Турция в средата на май", добави Хаависто.

Датско-шведският крайнодесен политик Расмус Палудан подпали копие на мюсюлманската свещена книга в събота пред посолството на Турция в шведската столица.

"Швеция не трябва да очаква от нас подкрепа за НАТО", заяви в понеделник президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в първия си официален отговор на акта.

ОЩЕ:Ердоган: Швеция да не разчита на Турция за НАТО

Шведската и финландската кандидатури за членство в НАТО трябва да бъдат ратифицирани от всички членове на алианса

Шведските лидери остро осъдиха изгарянето на Корана, но защитиха свободата на словото в страната си.

Хаависто заяви, че антитурските протести в Швеция "явно са забавили напредъка" на кандидатурите на Финландия и Швеция за присъединяване към трансатлантическия военен алианс.

"Намираме се на много опасен път, защото протестите явно забавят желанието и способността на Турция да прокара този въпрос в парламента", каза той.

Хаависто също така обвини протестиращите, че "си играят със сигурността на Финландия и Швеция".

"Те предприемат действия, които очевидно целят да провокират Турция", каза той.

Миналата година Швеция и Финландия подадоха молби за членство в НАТО след руската инвазия в Украйна, слагайки край на продължилата десетилетия политика на неприсъединяване.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес