Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финландия и Швеция си мерят езерата и островите заради руски вестник

23 юни 2020, 18:35 часа • 3393 прочитания

Посолствата на Финландия и Швеция в Русия започнаха спор в Интернет заради публикация във вестник „Миаский работник“ за страните с най-голям брой езера на планетата, предава РИА Новости.

Изданието публикува материала във вторник за страните с най-голям брой езера. Според вестника Финландия и Швеция споделят третото място, на което обърнаха внимание в посолството на Финландия в Русия.

"Благодаря ви за споменаването,“Миаский работник“! . Между другото, делът на езерата на територията на цяла Финландия е 10,2%, докато в Швеция е 8,7%. Така че ние вярваме, че третото място несъмнено е наше", написаха в Twitter от финландската дипломатическа мисия.

Това послание на Финландия беше последвано от позиция на шведското посолство в Москва. "Поздравления, съседи, имате красиви езера! Следващия път предлагаме да преброите островите. Швеция - 222 000 (първа в света), Финландия - 188 000 (втора)", написа шведската дипломатическа мисия в Twitter.

Съветникът по пресата на финландското посолство в Москва Танели Доброволски заяви пред РИА Новости, че активно чете руската преса, включително вестника „Миаский работник“.

"Винаги е интересно да разберем какво се случва в руските региони и какво пишат за Финландия", каза той.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес