Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финландия е най-щастливата в света, ние сме на 88-о място

19 март 2021, 14:23 часа • 1918 прочитания

Класацията за най-щастливи държави в света не се е променила от пандемията, сочи тазгодишното проучване на ООН.

Финландия за четвърта поредна година е на първо място, а България се подрежда на 88-о. Дания е втора, а след това са Швейцария, Исландия и Нидерландия. В класацията участват 149 държави.

Германците са станали доста по-щастливи по някаква причина, защото са се придвижили от 17-о на 13-о място. В обратната последователност се придвижи Великобритания - от 13-о на 17-о място. Франция пък се е преместила с две позиции по-нагоре и заема 21-во място.

Единствената страна в челната десятка, която не е в Европа, е Нова Зеландия. Тя мина с една позиция назад и заема 9-о място.

Африканските държави Лесото, Ботсвана, Руанда и Зимбабве са в дъното на класацията, а Афганистан е най-нещастната страна.

Изследователите зад Доклада за световното щастие (World Happiness Report девета година са използвали данни на "Галъп" от 149 страни.

Хората са попитани дали се чувстват щастливи, но наред с това са взети под внимание факторите БВП, социална подкрепа, лична свобода и нива на корупция

Авторите са установили значително увеличение на негативните емоции в над 1/3 от държавите. Но пък положителните емоции са се увеличили в 22 страни.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес