Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фейк и за Путин: Станал за смях, понеже лъжел, че баща му умрял във Втората световна

11 май 2019, 15:00 часа • 14802 прочитания

Редица български сайтове произведоха фалшива новина за Владимир Путин. В нея се твърди, че по време на честванията за Деня на победата на 9-ти май, Владимир Путин носел портрет на баща си по време на шествието и казал, че баща му загинал по време на Втората световна война. Това твърди например Factor.bg, било голям гаф, понеже самият Путин е роден през 1952 г. 

В руските медии обаче въобще не се появява подобна информация. По време на шествието Путин действително носи портрет на баща си, за който руските медии пишат, че е мобилизиран през 1939 година, връща се ранен в крака и до края на живота му остават осколки в крака му. Но портретът е там не защото Путин е казал, че баща му е загинал, а понеже са се носили снимки не само на загиналите, а на всички участници във Втората световна война.

Бащата на Путин бил изпратен в диверсионен отряд на НКВД (Народен комисариат на вътрешните работи, де факто предшественика на КГБ), в който служели 28 души. Групата почти веднага попаднала на засада. Преследван от германски войници, баща му обаче оцелял.

"Преследвали са го из гората и той е останал жив, защото влязъл в блато и няколко часа останал в блатото, дишайки през куха тръстика. Помня това от неговите разкази. Той казваше, че когато стоял в блатото и дишал с тази тръстика, чувал как германските войници минавали край него, буквално на няколко стъпки от него, как лаели кучетата", разказа преди време Путин.

Руският президент посочва и, че от 28 души са се спасили само четирима.

По данни на Пенсионния фонд, качени на сайта на трудовото министерство, в Русия към днешна дата живеят близо 75 хиляди ветерани, участвали във войната с хитлеристка Германия, посочва "Економика сегодня".

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес