Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фарьорските ще преразгледат спорния лов на делфини

15 февруари 2022, 21:45 часа • 2670 прочитания

Фарьорските острови - датска автономна територия, заявиха във вторник, че са започнали дискусии за бъдещето на своя спорен лов на делфини. Решението се очаква през следващите седмици, уточнява БГНЕС.

Петиция с почти 1,3 милиона подписа, призоваваща за забрана на традиционния лов, беше внесена в правителството на Фарьорските острови в понеделник, съобщиха за АФП от кабинета на министър-председателя и групите за опазване на китовете.

На среща във вторник в Торсхавн правителството обсъди заключенията от преоценката, която министър-председателят Бардур а Стейг Нилсен беше поръчал през септември, след като необичайно голямото избиване на повече от 1 400 атлантически белокрили делфини предизвика протест.

Това беше първата среща. Не бяха взети никакви решения", заяви за АФП служител от кабинета на министър-председателя. Той добави, че окончателно решение се очаква "до няколко седмици" и че на масата са "няколко варианта".

В традицията на Фарьорските острови, известна като "grindadrap", или накратко "grind", ловците обграждат делфините с широк полукръг от рибарски лодки и ги вкарват в плитък залив, където биват изхвърлени на брега и убити. Всяко лято снимките на кървавия лов се появяват на първите страници по вестниците в целия свят и предизвикват възмущение сред защитниците на правата на животните, които смятат тази практика за варварска.

Но ловът все още се радва на широка подкрепа на Фарьорските острови, където поддръжниците посочват, че животните са изхранвали местното население в продължение на векове. Обикновено всяка година по този начин се ловуват около 600 делфина. Но ловът на делфини на 12 септември 2021 г. във фиорда Скала беше много по-голям, което предизвика международен протест и принуди правителството да преразгледа тази практика.

В момента се преразглежда само ловът на делфини, а не цялата традиция на "grind". В петицията, предадена от Организацията за опазване на китовете и делфините, подписалите я призовават за прекратяване на "жестоката" практика.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес