Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фалшив профил на немски министър с пародийни постове (СНИМКА)

07 август 2023, 22:48 часа • 1644 прочитания

Немският министър на външните работи Аналена Бербок стана обект на хакерско внимание, след като в X (Twitter) се появи пародиен профил на лидерката на "Зелените". Фалшиви профили много, но този се е отличил с броя на акаунтите, които го следват - именно това предизвика германското външно министерство да подаде жалба срещу ръководителя на отдела Неизвестни лица.

Общо около 50 000 акаунта са абонирани за пародийния акаунт и въпреки това някои шеговити постове получават повече харесвания и репостове от истинските.

Една от често споделяната шега по адрес на Бербок са нейните думи за феминистката външна политика.

Още: В Германия шокирани: Аналена Бербок харчи по 9000 евро месечно за гримьор

"Вярваме, че в една демократична система всеки публичен политик може да стане обект на пародия. Но понякога това създава външнополитически рискове", написаха от ведомството.

За пример е даван и пост на пародийният акаунт Baerbock, който наскоро ретуитна един от политиците на Нигер по време на преврата и написа кратък коментар на френски език. Германското външно министерство смята, че този текст "може да не е бил разпознат като фалшив от всички при бърз прочит" и е публикуван "в средата на опасна криза".

Министерството е подало жалба до ръководството и на Х, бившия Twitter. Пародийният акаунт беше блокиран за известно време и след това възстановен чрез премахване на синята отметка за верификация и промяна на името.

Сега се нарича Außenministerin Parody Annalena Baerbock.

Още: Фалшив профил, представящ се за Йордан Йовчев, пропагандира за Путин (СНИМКА)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес