Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

F-16 е още по-близо: Украйна получи първия симулатор (ВИДЕО)

10 май 2024, 13:09 часа • 2608 прочитания

Първата украинска бригада за тактическа авиация вече получи симулатор на изтребител F-16, съобщи на 10 май командирът на Военновъздушните сили Николай Олешчук.

"F-16 са още по-близо, имаме първия симулатор в Украйна, предоставен от Чехия. Основният му модул вече се тества от специалисти, базирани в една от бригадите на тактическата авиация. След това ще бъдат монтирани хидравликата и пилотската кабина, за да може пилотът да усети максимално реалистичността на тренировъчния полет. Благодаря на всички, които помагат на Украйна да укрепи авиационния си капацитет", каза Олешчук.

Още: Първа група пилоти приключват обучението на F-16: Ентусиазъм във ВВС на Украйна

Според него освен приемането на самите F-16, трябва да се създаде и мощна образователна и материална база. "Призовавам нашите съюзници да се включат в тази инициатива", подчерта той, цитиран от УНИАН.

Този симулатор се различава от останалите, които вече са познати на украинските пилоти, заяви Александър Дяков - представител на командването за обучение на украинските ВВС.

Още: Русия със заплахи към Франция и F-16, пак дрънка ядрено оръжие

Олешчук уточни - това не е точно симулатор, а "пълноценен летателен тренажор с истинска кабина на самолет F-16. Пилотът ясно усеща контролерите за управление, къде се намират те, какво вижда по време на полет, какви сигнали преминават".

F-16 в Украйна - кога?

Според украинския експерт по развитие на авиационния пазар Богдан Долинце - първите, които ще научат, че изтребителите F-16 вече изпълняват задачи в небето на Украйна, ще бъдат руските военни обекти и руската авиация.

Още: Военните на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкуствен интелект (ВИДЕО)

Припомняме, че Дания, Белгия, Нидерландия и Норвегия обещаха F-16 на Украйна. В последните дни стана ясно, че Осло може да прати на Киев 22 самолета, като поне 12 от тях са на оперативно ниво, а другите може да се ползват за резервни части.

Нидерландия е обещала 24 изтребителя за Украйна. Страната планира да даде на Украйна американски изтребители тази есен и ще започне да ги прехвърля на партиди "след лятото".

За Белгия се знае, че ще предостави самолетите още тази година, а същото обяви и Дания - изтребителите от Копенхаген ще пристигнат най-напред от всички останали в Украйна: Всички изтребители или не точно? Дания ще достави F-16 на Украйна до лятото.

Още: Първата задача на F-16 в Украйна: Новини от Военновъздушните сили

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес