Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еврозоната със стъпка по-близо до банков съюз

18 декември 2013, 14:32 часа • 56136 прочитания

Финансовите министри от еврозоната постигнаха напредък по някои детайли на плана при закриване на банки, павирайки пътя за завършване на банковия съюз в еврозоната, което ще върне доверието във финансовия сектор и ще подпомогне растежа.

След повече от пет години във финансова буря, която фалира банки и повлече надолу държави като Ирландия и Испания, Европа иска да завърши своя най-голям проект след въвеждането на еврото – рамка едновременно следяща банките и ограничаваща техните проблеми.

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта важността на преговорите за завършване на банковия съюз казвайки, че се надява министрите да постигнат договорка преди срещата на европейските лидери.

Това даде на финансовите министри 36 часа да изготвят споразумение за агенция и фонд за закриване на слабите банки, да допълнят наблюдението на ЕЦБ над сектора.

Основна част от проекта беше договорена след седем часови преговори за това, как да се гарантира финансиране за затваряните банки.

Това споразумение увеличава шансовете за цялостна сделка по черновата за справяне с провалилите се кредитори. Според плана, банките ще осигурят парите за затварянето на неуспешните кредитори, внасяйки 55 млрд. евро за общо 10 години във Фонда за единно решение. Дотогава, ако няма достатъчно пари за плащания, правителствата ще могат да налагат още вземания на банките.

Ако правителствата нямат достатъчни пари, ще вземат заем от Европейския стабилизационен механизъм.

Това е победа за Германия, която не искаше страните от еврозоната да си поделят разходите по ликвидирането на банките.

Когато Фондът за единно решение бъде пълен, през 2025 г., ще се събират допълнителни средства за спешно финансиране от самия фонд чрез заеми, гласи проектоспоразумението на финансовите министри.

Министрите вече договориха друга част от банковия съюз, правейки ЕЦБ надзорник на по-големите регионални банки от края на 2014 г.

Остава да се избере агенция, която ще следи проблемите при ликвидирането на банките. Все още има въпроси около новата процедура за закриване на банка. Циркулиращ сред дипломати документ показва, че се задава изключително сложна структура.

Ройтерс

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес