Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евросъюзът забранява нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 година

08 юни 2022, 23:30 часа • 3977 прочитания

Изправени пред силна консервативна опозиция, депутатите в Европейския парламент гласуваха в подкрепа на предложението на Европейската комисия за пълна забрана на нови превозни средства, отделящи въглероден диоксид, от 2035 г. Предложението бе прието на косъм, предава АФП, цитирана от БГНЕС.

Миналата година Комисията оповести планове за спиране на продажбата на превозни средства с двигатели с вътрешно горене, като част от амбициозна цел за намаляване на вредните емисии наполовина през това десетилетие и с 90 процента до 2035 г. Мярката беше приета с 339 гласа срещу 249 и 24 въздържали се на сесия в Страсбург. Това на практика ограничава бъдещите продажби до изцяло електрически модели.

В момента автомобилите представляват 12 процента от всички емисии на CO2 в 27-членния блок на ЕС, докато транспортът като цяло представлява около една четвърт. Консервативната Европейска народна партия, най-голямата група депутати в парламента, се опита да постигне компромис, който да размие предложенията и да позволи продажбите на хибридни автомобили да продължат. Амбициозният опит на партията на Зелените да преместят крайния срок на мярката до 2030 г. също се провали. Консерваторите също не успяха да прокарат поправки, касаещи свързания с производството на автомобилите въглероден отпечатък.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес