Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евросъюзът търси начини как да използва замразени руски активи за възстановяването на Украйна

14 февруари 2023, 20:12 часа • 1352 прочитания

Европейският съюз ще създаде в сряда специална група, която трябва да намери начин милиардите долари замразени руски средства, сред които има и резерви на централната банка, да бъдат използвани за възстановяване на Украйна. Това съобщиха от шведското правителство във вторник, цитирани от Ройтерс.

"Работата на групата е да установи средствата, които са били замразени в Европейския съюз, както и да реши как законно да процедираме, за да получим достъп до тези средства", каза шведският премиер Улф Кристерсон на пресконференция в Стокхолм. "Нямаме предварителен модел за това как да се борави с руските активи и трябва да се уверим, че са установени подходящи правни процедури", каза той. "Руските данъкоплатци, а не тези от други страни, трябва да поемат разходите за необходимите дейности по възстановяване в Украйна", добави Кристерсон, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Специалната група ще бъде ръководена от Андерс Анлид, ръководител на шведския Национален борд по търговия. Сред ключовите активи ще бъдат фондовете на руската централна банка, които се очаква да възлизат на десетки милиарди долари, каза Анлид. "ЕС никога досега не е използвал замразени средства за възстановяване на разкъсвана от война страна, така че ние в известен смисъл навлизаме в нова територия", заяви Анлид.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес