Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евросъюзът с важна стъпка към одобряване на финансовата помощ за Украйна

10 януари 2024, 23:45 часа • 2864 прочитания

Постоянните представители на страните-членки на ЕС направиха крачка към одобряване на финансова помощ за Украйна за 4-годишния период 2024-2027 година. Това се казва в прессъобщение на сайта на Съвета на ЕС.

По-специално, посланиците на държавите-членки на ЕС одобриха в сряда „частичен мандат за преговори“ по предложението за създаване на нов единен специален инструмент в подкрепа на възстановяването, реконструкцията и модернизацията на Украйна, като същевременно подкрепя нейните усилия за прилагане на реформи по пътя й към присъединяване към ЕС.

Още: Западът се колебае все повече за Украйна. И й да се отбранява срещу Русия

В тази връзка се казва, че създаването на украинския фонд (Механизъм за Украйна) трябва да обедини бюджетната подкрепа на ЕС за Украйна в единен инструмент, осигуряващ последователна, предвидима и гъвкава подкрепа за периода 2024-2027 г. Утвърденият мандат за преговори обаче не включва въпроси, свързани с бюджета, особено по отношение на общия размер на финансирането и дела на безвъзмездни средства и заеми, твърди украинската агенция УНИАН. Това ще зависи от крайния резултат от преговорите относно средносрочното преразглеждане на многогодишната финансова бюджетна рамка на ЕС за периода 2021-2027 г.

Унгария не блокира решението

В същото време Европейската комисия по-рано предложи общият бюджет на украинския фонд да бъде 50 милиарда евро - 17 милиарда евро за грантове и 33 милиарда евро за заеми. Говори се още, че като част от следващите стъпки трябва да се проведат преговори между Съвета на ЕС и Европейския парламент. След като бъде постигнато споразумение, то трябва да бъде официално одобрено на заседание на Съвета на ЕС и в Европейския парламент под формата на регламент, предава БГНЕС.

Още: ЕС: Все още можем да изпълним целта от 1 млн. снаряда за Украйна

Както съобщава журналистът на Радио Свобода Рикард Йозвяк в мрежата X, Унгария не блокира днешното решение. Окончателното решение за създаването на украинския фонд трябва да бъде одобрено на 1 февруари на срещата на върха на ЕС.

Още: Финландски евродепутат поиска да се отнеме правото на глас на Унгария в ЕС

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес