Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Eвростат: 38% от електроенергията в България идва от въглища

14 септември 2020, 11:19 часа • 2711 прочитания

Девет държави-членки в Европейския съюз ( ЕС ) произвеждат лигнитни въглища, наричани още „кафяви въглища“, за производство на електричество и топлинна енергия, отбелязва Евростат.

Германия е основният производител и представлява около 45% от общото производство на лигнитни въглища в ЕС през 2018 г., следвана от Полша (16%), Чехия (11%), Гърция (10%), България (8%) и Румъния (6%). Като цяло тези 6 държави представляват 96% от общото производство в ЕС, съобщи Eвростат.

През 2018 г. 9% от общото брутно производство на електроенергия в ЕС се базира на лигнитни въглища, същото като количеството електричество, произведено от други битумни въглища и повече от два пъти повече от слънчевата фотоволтаична енергия.

На ниво ЕС ядреното гориво и природният газ бяха основните горива, използвани за производството на електроенергия. Въпреки това, на ниво държава, електричеството, генерирано от лигнитни въглища, представлява голям дял в някои държави-членки, като най-висок е делът в Чехия (43%), България (38%), Гърция (32%) и Полша (29%).

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес