Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европол атакува тъмната мрежа

02 май 2023, 16:34 часа • 1830 прочитания

Глобална акция е спряла голям пазар в "тъмната мрежа", като Европол е арестувала 288 заподозрени и е възстановила над 50 млн. евро (54,8 млн. долара) в брой и виртуална валута, предаде АФП.

При съвместната операция, наречена SpecTor, на американските, британските, бразилските и европейските правоприлагащи органи са задържани и почти един тон наркотици и 117 огнестрелни оръжия, съобщи европейската полицейска агенция.

"В рамките на координираната от Европол операция, в която участваха девет държави, правоприлагащите органи иззеха незаконен пазар в тъмната мрежа "Monopoly Market" и арестуваха 288 заподозрени, участващи в купуването или продаването на наркотици в тъмната мрежа", се казва в изявление на базираната в Хага Европол.

"Редица от тези заподозрени бяха считани за цели с висока стойност", заяви Европол.

Обискът последва след успешна операция на германската полиция през 2021 г., при която тя конфискува престъпната инфраструктура на "Monopoly Market".

ОЩЕ: Германската полиция закри най-голямата в света руска платформа за търговия с наркотици в тъмната мрежа

"Европол изготвяше разузнавателни пакети въз основа на купища доказателства, предоставени от германските власти", заяви Европол.

"Тези целеви пакети, създадени чрез кръстосано съпоставяне и анализ на събраните данни и доказателства, послужиха като основа за стотици национални разследвания".

"В резултат на това 288 продавачи и купувачи, които са участвали в десетки хиляди продажби на незаконни стоки, бяха арестувани в цяла Европа, Великобритания, Съединените щати и Бразилия", добави Европол.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес