Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейският зелен пакт на Тимерманс - закон за климата и фонд за подпомагане

09 октомври 2019, 10:05 часа • 1711 прочитания

Два ключови момента представи във визията си за зелена Европа кандидатът за заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.  Той ще отговаря за т.нар. "Зелен пакт на Европа", който основно трябва да бъде базиран на принципа на справедливостта.

Затова Тимерманс предлага закон за климата и "справедлив фонд за прехода" към неутралност на въглеродните емисии в Европа предложи той. Фондът ще подпомага хората и общностите в регионите, зависими от въглища и икономиките, изискващи енергия. 

"Следващите 5 години ще бъдат ключови. Аз ще предложа закон за климата в рамките на първите 100 дни от поемането на ресора си, за да съхраним под формата на законодателство целта за неутралност по отношение на климата до 2050 г. Този закон ще зададе дългосрочния път за всички наши политики. Също така веднага ще започна работа за постигане на високата ни амбиция за 2030 г. и възможно най-бързо ще дам законодателни предложения, които ще ни позволят да намалим емисиите с поне 50 и дори 55%.", заяви Тимерманс.

Според него обхватът на Европейската система за търговия с емисии (ETS) трябва да се разшири. Той обяви още, че ще предложи нов екшън план на кръговата икономика, който да се фокусира върху устойчиви продукти и употребата на ресурси, особено такива в сектори с голямо влияние като текстил и строителство. Според Тимерманс е необходимо намаляване на емисиите в авиационния и морския сектор.

"Имаме потенциала, имаме експертите, трябва политическа воля във всяка страна, защото нямаме време", каза Тимерманс. Той дори намекна за възможността за налагане на данък върху въглеродните граници, за да се постигне бързо синхронизиране на законодателствата и заявят ясно новите приоритети за зелена Европа.

Според него на местно ниво основен проблем, който европейските градове трябва да решат е справянето с лошото качество на въздуха. Тимерманс призова и за осъществяването на  голям проект за залесяване в цяла Европа.

Две комисии в Европейския парламент изслушаха предложенията му - по индустрия, изследвания и енергетика и транспорт и туризъм. Тетрябва да дадат своята оценка за представянето на Тимерманс.

На 23 октомври новата комисия Фон дер Лайен трябва да бъде гласувана "ан блок" от Европейския парламент, за да встъпи в длъжност на 1 ноември.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес