Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Eвропейският регулатор прекъсна процедура за медикамент срещу COVID-19

03 ноември 2021, 20:40 часа • 3533 прочитания

Европейската агенция по лекарствата прекъсна разглеждането на медикамента (моноклонално антитяло) срещу COVID-19 на фармацевтичната компания Eli Lilly. Обяснението е, че самата компания е поискала да се оттегли от процедурата.

Лекарството е комбинация на моноклоналните антитела бамланивимаб и етесевимаб. Предназначено е за лечение на пациенти с коронавирус. Агенцията прави проучване на препарата от март. "Някои въпроси за качеството на лекарството предстои да бъдат разгледани", обясниха от агенцията.

На препарата се възлагаха много надежди и затова Европейският регулатор реши, че до продължаването на процедурата, пациентите ще могат да получат лечение с него на базата на национални споразумения. 18 страни от ЕС са заявили интереса си към медикамента.

Европейската агенция по лекарствата е открила процедури за още три лекарства срещу коронавируса, а документи за одобрение са подали 5 фармацевтични компании. До момента Европейският регулатор е одобрил единствено медикаментът "Ремдесивир", припомня 24 часа.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес