Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейският парламент се закани на Великобритания с вето по Brexit

10 юли 2017, 16:06 часа • 3139 прочитания

Главният преговарящ за Brexit от страна на Европейския парламент Ги Верхофстад заплаши да наложи вето на плановете на британското правителство за статута на европейски граждани на Острова след излизането му от общността.

В рамките на предложението на Лондон граждани на държави от ЕС, които живеят във Великобритания в продължение на поне пет години, ще получат постоянни права на живущи, каквато беше практиката досега. Но, също като имигрантите извън ЕС сега, те ще загубят правото си да гласуват на местни избори във Великобритания и ще бъдат задължени да изкарват поне минимална заплата, за да могат да доведат в страната членове на своето семейство.

Верхофстад, заедно с лидерите на основните дясноцентристки и лявоцентристки партии в ЕП, подписа писмо, в което се посочва, че Европейският парламент запазва правото си да отхвърли споразумение, което "третира европейските граждани по-малко привилегировано, отколкото сега", предаде БГНЕС.

В текста се посочва също, че предложението на Великобритания ще доведе "тъмен облак от неяснота и несигурност над милиони европейци", давайки на европейските граждани, живеещи във Великобритания, по-малко права, отколкото на британските граждани в ЕС.

"Това беше един фишек", каза бившият белгийски премиер, допълвайки, че по този начин се рискува създаването на "гражданство втора ръка".

Според евродепутатите от предложението на Лондон остава "неизяснен какъв ще е статутът на бебетата, родени след Brexit". В момента децата на европейски граждани, които нямат постоянно разрешение за оставане в страната, трябва да кандидатстват за такова. По приблизителни оценки във Великобритания живеят около 3,2 млн. граждани на Европейския съюз, а около 1 млн. британци живеят в други страни-челнки на ЕС.

Британският премиер Тереза Мей направи предложението за статута на гражданите на ЕС миналия месец, наричайки ги "справедливи и сериозни". Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние още тогава отхвърли предложението на Мей, посочвайки, че са "необходими повече амбиция, яснота и гаранции".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес