Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейската комисия стартира дело срещу Унгария за сваляне на радиостанция от ефир

09 юни 2021, 21:35 часа • 1006 прочитания

Европейската комисия започна дело срещу Унгария за сваляне от ефир на водеща независима радиостанция, често критикуваща премиера Виктор Орбан. Станцията Klubradio трябваше да започне да излъчва само онлайн от февруари, след като загуби съдебено дело за запазване на лиценза си за излъчване, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

През септември държавният медиен регулатор заяви, че Klubradio многократно е нарушил административните правила и през март присъди радиочестотата на обект, чийто собственик е свързан с Орбан. Съдбата на станцията привлече международно внимание, като Европейската комисия и Съединените щати изразиха опасения, че нейното изчезване от ефира допълнително ще навреди на свободата на медиите в Унгария.

Брюксел заяви, че сега официално е стартирал "процедура за нарушение", която може да доведе до съдебни действия срещу Будапеща по случая. "Комисията смята, че решенията на унгарския медиен съвет за отказ за подновяване на правата на Klubradio са били неправомерни и непрозрачни и следователно в нарушение на законодателството на ЕС", се казва в изявление на ЕС. "Комисията също така счита, че унгарският национален закон за медиите се прилага по дискриминационен начин в този конкретен случай".

Вера Йоурова, комисар на ЕС по ценностите и прозрачността, заяви, че Брюксел е "предупредил унгарските власти и ги е помолил да намерят решение, така че Klubradio да може да продължи да излъчва". "Те не предприеха действия. Сега стартираме процедура за нарушение от страна на Унгария в отговор на неспазване на правилата на ЕС за телекомуникациите", написа тя в Twitter.

Klubradio, която започна да излъчва през 90-те години, трябваше да води поредица от правни битки, за да остане в ефир скоро след като дясното правителство на Орбан дойде на власт през 2010 г. В продължение на няколко години тя работеше с краткосрочни лицензи, което според станцията е затруднило привличането на рекламодатели. "Репортери без граници“ през тази година свали Унгария с три места в годишния си Индекс за свобода на пресата до 92-ро, заявявайки, че правителството на Орбан "продължава да разширява своята хегемония над унгарския медиен пейзаж“. През последните години повечето независими търговски обекти или са изчезнали, или са били закупени от правителствени съюзници, получаващи огромни доходи от държавни реклами.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес