Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейската комисия предлага зеленият сертификат за пътуване да важи до средата на 2023г.

03 февруари 2022, 14:54 часа • 3909 прочитания

Eвропейската комисия предлага да се удължи валидността на регламента за COVID сертификатите в ЕС с една година - до 30 юни 2023 г. Това съобщи един от говорителите на ЕК Кристиан Виганд на брифинг в Брюксел.

От институцията подчертават, че вирусът на COVID-19 продължава да е разпространен в Европа и на този етап не може да се определи въздействието на евентуалното увеличение на инфекциите през втората половина на 2022 г. или от появата на нови варианти. Удължаването на действието на регламента ще гарантира, че гражданите ще могат да продължат да използват своя цифров сертификат за COVID, когато пътуват в ЕС.

Регламентът изтича през юни тази година. ЕК прави предложението толкова рано, за да гарантира, че Европейският парламент и Съветът на ЕС ще могат да приключат законодателната процедура навреме, преди да изтече валидността на настоящите изисквания.

В съобщение на ЕК се отбелязва, че решенията как да се използват сертификатите на национално равнище остават в ръцете на местните власти. Комисията допълва, че европейското законодателство нито изисква, нито забранява използването на сертификатите по национални правила. ЕК насърчава държавите да признават еднаква валидност на сертификатите за национални цели и при пътуване в ЕС.

 

В допълнение към удължаването на регламента на ЕС до лятото на 2023 г. ЕК предлага и някои изменения:

  • Да се включат висококачествени лабораторни антигенни тестове сред видовете тестове, за които може да бъде издаден сертификат. Това има за цел да разшири обхвата на видовете диагностични тестове в момент, когато те не спират да бъдат много търсени.
  • Да се гарантира, че сертификатите за ваксинация съдържат правилния общ брой дози, приложени във всяка държава членка, а не само в тази, която издава сертификата. Това има за цел да отговори на практическите опасения, повдигнати от граждани, относно сертификати, посочващи неправилен брой дози, когато получават съответните инжекции в различни държави членки.
  • Да се предвиди издаване на сертификати на лица, участващи в клинични изпитвания за ваксини срещу COVID-19.

През декември миналата година ЕК предложи валидността на сертификатите за ваксинираните при пътуване да бъде 9 месеца, а за преболедуване - 6 месеца.

До 31 март 2022 г. ЕК ще публикува втори доклад относно Регламента на ЕС за цифрови сертификати COVID. Първият изнесе на 18 октомври 2021 г, припомня "24 часа".

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес