Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европарламентът изготви резолюцията за обявяване на Русия за спонсор на тероризма

18 ноември 2022, 15:28 часа • 1885 прочитания

Депутатите от Европейския парламент са постигнали съгласие по текста на резолюцията, с която Русия е определена за спонсор на тероризма. Това обявиха от ЕП в официалния си сайт, като гласуването ще е идната сряда – на 23 ноември.

Бившият премиер на Литва и настоящ евродепутат от ЕНП Андриус Кубилиус разкри основната част от текста, която гласи: „Европейският парламент /.../ признава Русия за държава, спонсорираща тероризма, и за държава, която използва терористични средства“.

„След 4 часа преговори между политическите групи в ЕП бе постигнато съгласие по текста“, добави той в публикация в Twitter-профила си.

Във войната си срещу Украйна руските военни засилиха ударите си по граждански обекти, включително енергийна инфраструктура, болници, медицински заведения, училища и убежища, като по този начин нарушиха международното право и международното хуманитарно право, гласи съобщението относно резолюцията в сайта на ЕП.

„С обявяването на Русия за държавен спонсор на тероризма депутатите от ЕП искат да подготвят почвата за това Путин и неговото правителство да бъдат подведени под отговорност за тези престъпления пред международен трибунал“, се добавя още в него.

Преди дни Камарата на депутатите в Чехия обяви Русия за държава, спонсорираща тероризма. Това се случи във вторник вечерта с подкрепата на голяма част от народните представители - 129 от 156 присъстващи.

Преди това същото сториха Сенатът на Полша, парламентът на Латвия и този на Естония.

ОЩЕ: Защо преговори между Украйна и Русия сега могат да разпалят още по-голяма война?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес