Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еврокомисар предлага въвеждане на хуманитарни визи за бежанците

08 юли 2014, 19:38 часа • 16658 прочитания

Докато европейски министри се срещат във вторник за обсъждане как да се помогне на Италия да се справи с притока на хиляди имигранти, Европейската комисия съобщи, че отказът на страни-членки да бъдат гъвкави спрямо молбите на бежанци подклажда кризата, предаде AFP.

„Ние трябва да отворим легалните пътища да позволим на бежанците да дойдат в ЕС, в противен случай те прибягват до каналите за незаконна имиграция”. Това каза еврокомисарят Сесилия Малмстрьом преди срещата на външните министри в Милано.

Тя предлага да се създадат хуманитарни визи или молбите за убежище да се обработват в консулства в бежанските лагери и на пунктове по пътищата на миграция, като например от Сирия за Либия и Египет. „Но тези предложение не се приемат много добре”, коментира еврокомисарят, цитирана от "Фокус".

Шведският министър за имиграцията и политиката за бежанците Тобиас Билстрьом каза, че иска „някои да му обясни какво е хуманитарна виза”.

„Ние имаме програми за преселване. Всички страни-членки трябва да участват, както правият Швеция и Германия. Но само 13 страни имат такива програми, а 15 нямат нищо”, подчерта той.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес