Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евроизбори: Невиждан протест срещу Орбан насред Будапеща (ВИДЕО)

09 юни 2024, 19:34 часа • 4089 прочитания

В разгара на изборите за нов Европейски парламент, в центъра на Будапеща се проведе огромен протест, насочен срещу унгарския премиер Виктор Орбан. Той беше организиран от унгарската опозиция, начело беше Петер Маджар.

Лидерът на унгарската опозиция призова протестиращите "заедно да спасим Унгария". Маджар каза, че целта на неговата партия е да смени правителството на Орбан, да върне Унгария на европейския път и да създаде по-справедлива система, основана на върховенството на правото и закона.

Още: Орбан: Няма да участваме в операции на НАТО срещу Русия

Виктор Орбан: Стълб на Путин в Европа

Орбан циклично поддържа реторика, която е в изгода на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Пореден пример за стила на Орбан - говорене в стил сякаш ЕС и Запада са нападнали Русия, като доставят оръжие на Украйна да се защити от руската агресия и че "те (Запада) искат война". Освен това, унгарският премиер често блокира важни решения на ЕС, касаещи помощ за нападната преди над 2 години и 3 месеца от Путин Украйна.

Белгия призова страните от ЕС: Да отнемем правото на глас на Унгария

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес