Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евродепутати заплашиха ЕК със съд заради американските визи за България

12 октомври 2016, 14:27 часа • 2207 прочитания

Група евродепутати настоя Европейската комисия да приложи реципрочни мерки спрямо САЩ и да наложи визов режим за американски граждани, идващи на територията на ЕС, тъй като САЩ налага визов режим на пет стани-членки на ЕС – България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша.

„Европейската комисия ще има повод да отиде до Европейския съд”, заплаши холандският евродепутат Софи Ин’т Велд, цитирана от EUObserver. Подобни коментари направи колежката ѝ от Швеция Сесилия Викстрьом: „Европейският парламент трябва да се задейства срещу ЕК по въпроса, в съответствие с действащите договори”.

Недоволството на евродепутатите е факт, тъй като по принцип ЕК прилага практика на реципрочност, когато става въпрос за визов режим – ако някоя трета страна заплашва с визи страна-член на ЕС, то ЕК отвръща със същата мярка, което поставя въпросът на масата за преговори.

Защо не е такъв случаят с американските визи? Според еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос ЕК предпочита да запази дипломатическите си връзки със САЩ и да не се стига дотам Вашингтон да заплаши с визи всички европейски граждани. Аврамопулос посочи и, че САЩ трябва да промени закона си за визите, а нямало такова настроение в Конгреса.

Към момента от петте страни-членки на ЕС с американски визи най-много откази да получат виза през 2015 година имат български граждани – 17,3% от всички подадени молби от България. На второ място е Румъния с 11,3%, следвана от Полша с 6,3%, Хърватия с 5,3% и Кипър с 3,5%.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес