Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евродепутати разискваха бъдещето на хербицида глифозат

14 юни 2017, 14:34 часа • 1418 прочитания

Във вторник евродепутатите поставиха под съмнение оценката за безопасността на най-широко използвания хербицид глифозат, чието разрешително за използване изтича в края на годината, съобщават от пресслужбата на Европейския парламент.

Според комисаря по здравеопазване Витенис Андриукаитис агенциите на ЕС са заключили, че обвиненията, произтичащи от „документите „Монсанто“, дори и да се окажат верни, не биха имали влияние върху заключенията за безопасност на продукта.

Някои евродепутати подчертаха, че оценката за безопасността на продукта трябва да се основава изцяло на научни заключения без намесата на емоции. Други призоваха за независима оценка на въздействието на глифозата. Много евродепутати се съгласиха, че по-нискорисковите хербициди трябва да бъдат популяризирани повече.

Дебатът се състоя, тъй като евродепутати завяват, че кореспонденцията на „Монсанто“, която беше наскоро оповестена, поставя под съмнение надеждността на редица проучвания, спонсорирани от компанията. Изследванията са част от доказателствата, използвани от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) и Европейската агенция по химикалите (ECHA) за оценка на безопасността на глифозата.

„Монсанто“ е собственик и производител на препарата „Раундъп“ (Roundup®), хербицид, който съдържа глифозат.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес