Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евродепутат към премиера на Малта: Всеки ден, който оставате на власт, е срам

17 декември 2019, 14:47 часа • 1813 прочитания

Малта трябва да ускори реформите, необходими за борбата с корупцията - това каза в Европейския парламент заместник-председателят на Европейската комисия за ценностите и прозрачността Вера Йоурова, предаде БНР. Тя каза това по време на дебат, посветен на върховенството на закона в страната в рамките на последните разкрития около убийството на журналистката Дафне Каруана-Галиция.

"Един от най-големите приоритети за Малта е да укрепи независимостта на съдебната система, особено по отношение на назначенията и освобождаванията на съдиите, както и да създаде отделна и напълно независима прокурорска служба. Необходимо е също така да се положат още усилия за разкриването и борбата с корупцията и задействането на рамката за борбата с прането на пари. Тук все още има липса на съществен напредък", каза Юрова. 

"Нещо не е наред, когато тези, които обещават да служат на народа, използват институциите срещу него и когато демократично избрано правителство е принудено да прикрива убийство на журналист", заяви евродепутатът от ЕНП Естебан Гонсалес Понс и се обърна към премиера на Малта Джоузеф Мускат така:

"Обръщам се директно към вас - всеки ден, в който оставате на власт, е срам за демокрацията и обида за паметта на Дафне Каруана. Всеки ден, в който сте на власт, е шамар в лицето на хилядите малтийски граждани, които настояват за правосъдие и истина". 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес