Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето каква част от европейците искат интеграция в ЕС и оръжие за Украйна

22 март 2023, 17:14 часа • 3195 прочитания

Мнозинството от европейците смятат, че Украйна трябва да бъде приета в Европейския съюз през следващите няколко години, сочат резултатите от проучване, публикувано от фондация "Бертелсман" на 22 март.

Става въпрос за 65%. Припомняме, че миналата година страната получи статут на кандидат за членство в блока.

Малко по-малко - 61 процента - са "за" това ЕС да предостави оръжия на Украйна, за да се защитава от Русия, сочат резултатите.

Освен това 67% от европейците подкрепят намаляването на зависимостта от руската енергия, дори това да доведе до по-високи разходи за целия континент.

"ЕС е изправен пред гигантски задачи: Той трябва да се утвърди политически в един многополюсен свят в дългосрочен план и да се реформира вътрешно", заяви Ралф Хек - главен изпълнителен директор на фондация "Бертелсман".

"Ако Европа успее да запази сегашното си единство, това е точно силата, от която ЕС се нуждае за в бъдеще", добави той.

Това е четвъртият път, в който "Бертелсман" провежда проучването от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. Според доклада на фондацията са анкетирани общо 13 000 европейци.

На 2 февруари 2023 г. президентът Володимир Зеленски заяви, че според него Украйна заслужава преговори за членство в Европейския съюз през тази година.

Според социологическо проучване от 23 януари - 87% от украинците в момента подкрепят стремежа на страната им да се присъедини към Европейския съюз.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес