Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как изглежда раненият режисьор Олег Сенцов след руски обстрел (СНИМКА)

18 юли 2023, 09:50 часа • 1766 прочитания

След като стана ясно, е украинският кинорежисьор Олег Сенцов отново е бил ранен в сражение в южната част на страната, в социалните мрежи се появиха различни спекулации за това колко тежки са раните му.

Самият той разпространи в своя Facebook съобщение, в което казва: "Танкът "Брадли" отново ни спаси живота". Сенцов разсея съмненията, че може да е тежко ранен, след като публикува снимка, направена няколко минути след руски обстрел, на който украинската армия е била подложена. Припомняме, че Сенцов е доброволец още от началото на войната в Украйна.

Ето какво написа Сенцов към впечатляващия фотос: "Трима са ранени - най-вече имат фрактури. Изкарах различни частици от лицето си. А най-дребните, които са в ръката и крака ми, ще останат с мен цял живот. Останалите момчета също са добре - запорожките доктори знаят какво правят, затова им благодаря!"

Снимка: Oleh Sentsov/Facebook

Сенцов, който е родом от Крим, беше арестуван там през 2014 г., след като Русия анексира полуострова от Украйна. Година по-късно той беше осъден на 20 години затвор в Русия за планиране на терористични атаки и други необосновани обвинения. Тогава Сенцов отрече всички обвинения и съобщи, че е бил измъчван от властите в опит да го принудят да направи признания.

В международен план Сенцов беше смятан за политически затворник. През 2019 г. беше освободен при размяна на затворници. ОЩЕ: Размяна: Руски и украински затворници вече кацнаха в Москва и Киев (ВИДЕО)

Докато беше в затвора, Сенцов беше удостоен с наградата "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта. Тя е най-високото отличие, присъждано от Европейския съюз за дейност в областта на правата на човека, припомня БТА.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес