Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Естония привиква китайския посланик с въпрос: "Според вас не сме суверенна държава ли?"

22 април 2023, 18:57 часа • 6515 прочитания

Думите на китайския посланик във Франция Лу Шайе, че бившите съветски републики сега нямат "ефективен статут в международното право" като суверенни страни, предизвика истински дипломатически скандал.

ОЩЕ: Китайски посланик отрече правото на държави като Украйна да съществуват (ВИДЕО)

Министерството на външните работи на Естония привика посланика на Китай в Талин, за да изясни позицията на Пекин по отношение на суверенитета на Естония, една от бившите съветски републики. От естонското МВнР нарекоха твърденията на Шайе "неразбираеми", пише "Европейска правда".

Междувременно Вадим Омелченко - посланикът на Украйна във Франция, атакува остро Лу Шайе. Той написа в Twitter, че китайският топ дипломат в Париж има "очевидни проблеми с географията" и че изявлението му противоречи на официалната позиция на Китай "относно усилията за възстановяване на мира в Украйна въз основа на международното право и целите и принципите на Устава на ООН".

Припомняме, че Шайе каза в интервю за швейцарския журналист Дариус Рошебин: "В международното право дори тези страни от бившия Съветски съюз нямат ефективен статут, защото няма международно споразумение, което да материализира техния статут на суверенна държава".

Думите му веднага предизвикаха възмущение. "Той отрича самото съществуване на държави като Украйна, Литва, Естония, Казахстан и т.н.", написа в Twitter Антоан Бондаз - експерт по Китай в базирания в Париж мозъчен тръст Фондация за стратегически изследвания.

Освен това китайският посланик във Франция заяви, че полуостров Крим бил "руски в началото", без да уточнява какво точно означава това.

ОЩЕ: Турски анализ: Какво цели Макрон с визитата си в Китай?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес