Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС заклейми нови 17 държави като "черни офшорни зони"

05 декември 2017, 15:27 часа • 9000 прочитания

Европейският съюз утвърди черен списък от 17 държави и дестинации, които са офшорни зони, съобщава Reuters. Това стана по време на среща на финансовите министри на ЕС, а подробности бяха съобщени от френския финансов министър Бруно Льо Мер.

Новите име на "офшорни дестинации" са Американска Самоа, Бахрейн, Барбадос, Гренада, Гуам, Южна Корея, Макао, Маршалови острови, Монголия, Намибия, Палау, Панама, Света Лусия, Самоа, Тринидад и Тобаго, Тунис и ОАЕ.

Освен това, още 47 държави са включени в "сив списък", стана ясно от думите на Льо Мер. ЕС първоначално е проверил общо 92 юрисдикции и след като списъкът е съставен, се очаква непрекъснато да се актуализира.

Влизането в европейския черен списък на офшорните зони означава, че съответните държави може да загубят достъп до каквито и да е финансови средства от ЕС и Световната банка - но това тепърва ще бъде обсъждано и решавано. В следващите седмици ще бъдат обсъдени и други мерки срещу такива офшорни зони – за да бъдат принудени да не приемат на своя територия компании, опериращи в ЕС.

Като удар срещу активисти по въпроса звучи това, че държави, които не начисляват корпоративен данък, не се считат автоматично за риск от нарушаване на данъчните критерии на ЕС. Критериите обаче установяват отделни държави, които улесняват създаването на "кухи компании" и други структури, които биха могли да подпомогнат избягването на данъци.

Страните, които са прицела на ЕС, получиха възможност да останат извън списъка, ако предоставят политически ангажимент и подробен план за спазване. На всички страни, които първоначално включваха и САЩ, беше предоставена възможността до срещата във вторник на 28-те министри на финансите на ЕС да предоставят обратна информация и възможни мерки за задоволяване на изискванията на ЕС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес