Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС възстановява връзките си с Лондон след победата на Джонсън

13 декември 2019, 09:58 часа • 1581 прочитания

ЕС ще трябва да възстанови връзките си с Лондон след победата на изборите на Борис Джонсън, която вероятно ще доведе до Brexit през януари, заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

"Сега трябва да възстановим отношенията с Великобритания, която е важен партньор", каза той пред френското радио RTL, като допълни, че блокът иска "балансирани" търговски отношения с Великобритания.

С почти всички резултати, обявени за британския парламент с 650 места, Консервативната партия на Джонсън си осигури помитаща победа и сега се очаква да изпълни обещанието си „Brexit  да бъде направен“.

Неговото мнозинство трябва да позволи на Джонсън да приложи споразумението за развод, което той постигна с Брюксел чрез парламента навреме, за да спази следващия срок за Brexit - 31 януари.

След това и двете страни трябва да изработят ново споразумение за търговия и сигурност.

Бретон заяви, че очаква заседанието на Европейския съвет в петък в Брюксел, за да даде нов мандат на главния преговарящ за Brexit Мишел Барние за преговори с Лондон.

Той каза, че Великобритания е много важен търговски партньор за ЕС, "но ние сме най-големият търговски партньор за Великобритания".

Всяка бъдеща търговска сделка трябваше да гарантира, че социалните и екологичните норми на ЕС се прилагат и за търговията с Великобритания.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес