Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС щеше да намалява руския петрол, но още купува най-много спрямо останалия свят

14 октомври 2022, 07:30 часа • 1640 прочитания

Въпреки обещанието да се откаже от руската енергия, Европейският съюз остава най-големият вносител на руски изкопаеми горива през септември. Това пише германското издание Business Insider, позовавайки се на доклад на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух CREA, публикуван на 4 октомври.

От началото на войната в Украйна до края на септември ЕС е похарчил повече от 100 милиарда евро или 97 милиарда долара, за внос на руски изкопаеми горива, сочи докладът. Това е въпреки намалението на вноса в ЕС на руски изкопаеми горива, който спадна с 14% от август до края на септември и с 50% от март до края на септември, пише в доклада си CREA.

Китай е вторият най-голям купувач на руски петрол след ЕС. 

Спадът отчасти се дължи на спад в доставките на природен газ, след като "Газпром" спря доставките през Северен поток-1. ЕС също забрани вноса на въглища от август. Този ход има за цел да намали енергийните приходи на Русия, която финансира войната в Украйна. Енергията е ключов стълб на икономиката на Русия, като представлява над 20% от нейния БВП.

Има и други държави, които поемат част от загубения пазарен дял на ЕС в Русия. Нововъзникващите пазари в Индия, Китай, Турция и Малайзия разграбват руското гориво, като вносът се е увеличил значително след началото на войната в Украйна, добави CREA.

Докато руският износ на изкопаеми горива като обем е намалял с около 33% от началото на войната, високите цени на енергията поддържат хазната на Кремъл - защото по-малкият обем се компенсира от по-високата цена. 

"Нарастващите цени на изкопаемите горива означават, че текущите приходи на Русия са далеч над нивото от предходните години, въпреки намаленията на тазгодишните обеми на износа", пише CREA в доклада си от август.

Фючърсите на суровия петрол са се повишили с около 20% към днешна дата на годишна база. За същия период, европейски фючърси на природен газ са поскъпнали двойно.

ОЩЕ: Лукойл остава концесионер на Росенец - четем ли регламент на ЕС като Дявола Евангелието?

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес