Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС ще саботира унгарската икономика, ако Орбан не пусне 50-те млрд. евро за Украйна?

29 януари 2024, 10:55 часа • 8097 прочитания

Европейският съюз разработва план за саботаж на икономиката на Унгария, ако Будапеща не се съгласи да вдигне ветото над 50-те милиарда евро помощ за Украйна. Новината обяви британското издание Financial Times, цитирайки вътрешен документ на ЕС.

Още: ЕС е получил сигнал, че Орбан ще вдигне ветото над 50-те млрд. евро за Украйна

ЕС ще срива форинта и ще навреди на инвестициите?

Брюксел възнамерява да срине унгарския форинт (понастоящем 1 HUF = 0,0028 щатски долара) и да намали инвестиционната привлекателност на Унгария, за да навреди на "работните места и растежа" в икономиката на страната.

В статията се отбелязва, че ако унгарският премиер Виктор Орбан не направи отстъпки относно подкрепата за Киев, ръководството на ЕС може публично да обяви пълно прекратяване на финансирането за Будапеща с намерението да "изплаши пазарите".

Още: Киев: ЕС е готов да одобри 4-годишен пакет от помощи за Украйна

Унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока казва, че не е чувал за заплахите. Според него Будапеща "не се поддава на натиск. "Унгария не установява връзка между подкрепата за Украйна и достъпа до средства от ЕС и е против други страни да правят това. Унгария е участвала и ще продължи да участва конструктивно в преговорите", добавя той.

Снимка: Getty Images

Какво иска Унгария?

Официалният представител на Будапеща отбелязва, че на 27 януари Унгария е изпратила ново предложение до Брюксел, с което дава временното си съгласие за използване на средства от бюджета на ЕС за подпомагане на Украйна и емитиране на общ дълг за покриване на нуждите на Киев, при условие че ЕС изпълни исканията на Будапеща. А едно от исканията е да се добави клауза, според която унгарската власт може да промени решението си в бъдеще.

Още: Унгария няма да пречи на новия оръжеен фонд на ЕС за Украйна

Източници от дипломатическите кръгове на ЕС, интервюирани от FT, подчертават, че "много страни" подкрепят плана. От своя страна, представител на Съвета на ЕС заявява, че няма да коментира изтичането на информация в пресата.

Унгария вече посочи, че може да вдигне ветото си върху пакета от помощи в размер на 50 млрд. евро, при условие че финансирането се преразглежда ежегодно - т.е. Будапеща иска да може да налага вето всеки път. Според съобщения в медиите Европейската комисия е готова да приеме някои от исканията на Будапеща: 50 млрд. евро помощ: Брюксел е готов да клекне пред Орбан заради Украйна

Орбан без право на глас?

Лидерите на ЕС са готови да заемат твърда позиция срещу Унгария, ако Орбан продължи да блокира пакета за Украйна на срещата на върха на 1 февруари, стана ясно от публикации в много авторитетни медии на Запад.

Още: ЕС е получил сигнал, че Орбан ще вдигне ветото над 50-те млрд. евро за Украйна

Последно Politico писа, че се трупат все повече и повече сигнали, че евролидерите могат да лишат Унгария от право на глас при вземане на решения в Европейския съвет, ако има отказ на Орбан да вдигне ветото си. ЕС може да стори това, като използва т.нар. член 7 - най-сериозната политическа санкция срещу страна членка, която включва спиране на правото ѝ на глас по решенията на ЕС. Членът се активира за нарушение на принципите на правовата държава. Голямата новина тук е, че Полша вече не е "против".

Още: "От кухнята" на ЕС: Плашат Орбан още повече с отнемане на глас, Макрон има други намерения

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес