Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС: Русия може да предизвика нова ядрена катастрофа, подобна на Чернобил

26 април 2022, 16:03 часа • 3260 прочитания

Европейският съюз предупреди, че нахлуването на Русия в Украйна може да предизвика нова ядрена катастрофа в Европа, 36 години след аварията в Чернобилската електроцентрала, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Нахлуващите руски сили контролираха Чернобилската зона - мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г. - повече от месец, преди да се оттеглят в края на март.

"Днес незаконната и неоправдана агресия на Русия в Украйна отново застрашава ядрената безопасност на нашия континент", се казва в изявление на Европейската комисия. То допълва, че силите на Москва са "набелязали и окупирали украински ядрени обекти, като безразсъдно са повредили съоръженията".

"Незаконната окупация и прекъсването на нормалната работа, като например възпрепятстването на ротацията на персонала, подкопават безопасната и сигурна експлоатация на ядрените електроцентрали в Украйна и значително повишават риска от авария", се казва в съобщението.

Руските войски завзеха и Запорожската атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, след атака на обекта, която предизвика световна загриженост.

"По повод годишнината от аварията в Чернобил на 26 април 1986 г. ние отново изразяваме крайната си загриженост във връзка с рисковете за ядрената безопасност и сигурност, причинени от неотдавнашните действия на Русия на площадката в Чернобил", се казва в изявлението на ЕС. "Призоваваме Москва да върне контрола над окупираната Запорожска атомна електроцентрала на украинските власти и да се въздържа от всякакви по-нататъшни действия, насочени срещу ядрени инсталации."

Ръководителят на атомния надзорен орган на ООН нарече руската окупация на Чернобил "много, много опасна" по време на посещението си на обекта днес с екип от експерти, които извършват радиационни проверки и доставят основни комплекти.

Украйна твърди, че по време на окупацията на зоната на изключване, руските войници са изкопали окопи на силно радиоактивни места.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес