Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС приветства разговорите между Си Дзинпин и Зеленски

27 април 2023, 01:40 часа • 2744 прочитания

Брюксел приветства проведения разговор между китайския лидер Си Дзинпин и украинския президент Володимир Зеленски, предаде АФП. "Това е важна, отдавна закъсняла първа стъпка от страна на Китай в упражняването на отговорностите му като член на Съвета за сигурност на ООН", заяви говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер, цитиран от БГНЕС.

"Ръководството на Китай трябва да използва влиянието си, за да накара Русия да прекрати агресивната си война, да възстанови териториалната цялост на Украйна и да зачита нейния суверенитет, като основа за справедлив мир", допълни той.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Пекин заявява, че е неутрален в конфликта в Украйна и Си никога не е осъждал руската инвазия, но китайският лидер е подложен на засилен натиск от страна на западните държави да се намеси и да посредничи.

Публикуваният от Китай през февруари "позиционен документ" от 12 точки беше възприет от много западни правителства като пристрастен към Русия, а приятелското посещение на Си в Москва през март, при което той се срещна с руския президент Владимир Путин, доведе до широка критика.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес