Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС прие деветия пакет санкции срещу Русия и включи в него специална дерогация

16 декември 2022, 16:57 часа • 3590 прочитания

След като вчера посланиците на страните от ЕС постигнаха съгласие за деветия пакет санкции срещу Русия, днес Европейският съюз го утвърди официално.

"След прехраната и глада, сега Путин използва зимата като оръжие, като умишлено лишава милиони украинци от вода, електричество и отопление. Европейският съюз реагира на тази последна ескалация и военно престъпление с нашия 9-и пакет от тежки санкции. Ще продължим да насочваме усилията си срещу икономиката и срещу онези, които са допринесли за тази брутална война", заяви върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Договореният пакет включва серия от мерки, които имат за цел да ударят сериозно руската икономика и възможностите ѝ да продължи агресията си.

Контрол на износа и ограничения

С днешното решение се налага нов контрол, както и ограничения върху износа на стоки и технологии с двойна употреба, както и на стоки и технологии, които могат да допринесат за технологичното усъвършенстване на руския сектор на отбраната и сигурността. Значително се разширява списъкът на субектите, свързани с руския военно-промишлен комплекс - в него влизат още 168, към които са насочени секторните мерки. Това ще гарантира, че ключови химикали, нервнопаралитични вещества, оборудване за нощно виждане и радионавигация, електроника и IT компоненти, които биха могли да се използват от руската военна машина, не могат да бъдат свободно търгувани, аргументират се от ЕС.

За да се избегне заобикаляне на санкциите, в списъка са включени и някои контролирани от Русия субекти, базирани в незаконно анексирания Крим или Севастопол. Припомняме, че заобикалянето на наказателните мерки бе определено от блока като престъпление, подобно на трафика на хора и тероризма.

ОЩЕ: Разкриха схемата, с която Русия внася ключови компоненти от западните технологични гиганти

Освен това ЕС ще разшири забраната за износ на стоки и технологии, свързани с авиацията и космическата индустрия, като включи в нея и двигателите на самолети и техните части. Тази забрана ще се прилага както за пилотирани, така и за безпилотни летателни апарати, което означава, че отсега нататък ще има забрана за пряк износ на двигатели за дронове за Русия и за всяка трета държава, която би могла да доставя дронове на Москва.

Нито една от мерките, приети с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, не е насочена по никакъв начин към търговията със селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове, между трети държави и Москва, пише в официалния документ на ЕС. Въпреки това, с оглед на решителната позиция на Съюза за избягване и борба с продоволствената несигурност в целия свят и с цел да се избегнат смущения в каналите за плащане на селскостопански продукти, беше решено да се въведе нова дерогация. Тя ще позволи размразяване на активите и предоставяне на средства и икономически ресурси на определени лица, които имат значителна роля в международната търговия със селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове.

Банков сектор

ЕС ще замрази активите на още две руски банки и ще добави Руската банка за регионално развитие към списъка на държавни или контролирани организации, които са обект на пълна забрана за трансакции.

Радио и телевизия

За да се справи със системната международна кампания на Руската федерация за дезинформация, целяща да дестабилизира съседните ѝ държави, ЕС и държавите членки, Съветът на ЕС започна процедура за временно отнемане на лицензите за радио- и телевизионно излъчване на още четири медии: NTV/NTV Mir, Rossiya 1, REN TV и Pervyi Kanal.

Тези медии са под постоянния пряк или непряк контрол на Кремъл и са използвани от него за постоянни и съгласувани действия за дезинформация и военна пропаганда, които легитимират руската агресия и подкопават подкрепата за Украйна, аргументират се от ЕС. В съответствие с Хартата на основните права тези мерки няма да попречат на медиите и техния персонал да извършват дейности в ЕС, различни от излъчване, например изследвания и интервюта.

Консултантски услуги

С днешните решения се въвежда забрана за предоставяне на услуги от ЕС в областта на рекламата, пазарните проучвания и проучването на общественото мнение, както и услуги по изпитване на продукти и техническа инспекция в Руската федерация.

Енергетика и минно дело

ЕС ще разшири забраната, насочена към нови инвестиции в руската енергетика, като допълнително забрани нови инвестиции в руския миннодобивен сектор, с изключение на миннодобивните и кариерните дейности, свързани с определени критични суровини.

Други

От днес на гражданите на ЕС ще бъде забранено да заемат каквито и да било постове в управителните органи на всички руски юридически лица, образувания или органи, които са държавна собственост или се контролират от държавата и се намират в Русия.

Индивидуални списъци

В допълнение към икономическите санкции, Съветът на ЕС реши да приеме цялостен пакет от индивидуални мерки, като включи в списъка голям брой допълнителни лица и образувания, гласи съобщението на ЕС.

"Пред лицето на руската агресивна война ЕС застава твърдо на страната на Украйна и нейния народ и непоколебимо подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници", заявява блокът.

Съответните правни актове скоро ще бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес