Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС предостави визова либерализация на Косово

18 април 2023, 15:27 часа • 883 прочитания

С решение на Европейския парламент, гражданите на Косово ще могат да пътуват в рамките на Европейския съюз без визи и да останат на територията на блока до 90 дни, съобщи сръбската телевизия N1.

Членовете на ЕП подкрепиха премахването на визите за гражданите на Косово, което ще влезе в сила най-късно до края на следващата година.

От днес Европейският съюз затваря своеобразна „дупка“ на територията на Европа, тъй като гражданите на Косово бяха единствените на континента, които, за да влязат в ЕС, трябваше да отидат в посолствата на страните членки за получаване на визи.

Гражданите на Косово ще могат да пътуват до ЕС, а европейските граждани - до Косово, без да подават молба за виза, за период до 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период.

Реформата бе приветствана в Прищина като още една стъпка към пълното признаване и стимул за европейските амбиции на територията, която получи независимост след войната през 1998-1999 г.

"Това най-накрая дава възможност на населението на Косово лесно да пътува, да посещава роднини и да прави бизнес в ЕС", заяви австрийският евродепутат от групата на социалистите Тийс Ройтен, който ръководеше приемането на мярката в парламента, цитиран от АФП.

"Но става дума за нещо повече: този важен етап е и сериозна основа за бъдещото и все по-тясно сътрудничество между ЕС и Косово", допълни той.

БГНЕС припомня, че още през 2018 г. Европейската комисия публикува оценка, според която Косово отговаря на всички критерии за визова либерализация и препоръча премахването на визите за притежателите на паспорти, издадени от администрацията в Прищина.

Някои страни членки обаче, преди всичко Холандия, имаха резерви по този въпрос и блокираха споразумението.

На 14-ти април тази година държавите от Европейския съюз и Европейският парламент все пак постигнаха съгласие по план, който позволява на гражданите на Косово да влизат в съюза без визи.

В изявленията на парламента и Европейския съвет тогава бе упоменато, че новите правила, които позволяват две 90-дневни посещения годишно, ще влязат в сила от 1 януари 2024 г.

Първоначално беше планирано „Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им“ (ETIAS) да бъде пусната в експлоатация едновременно с решението за Косово, но тя все още не е готова. Нейната цел е да позволи на държавите-членки да обменят по-бързо информация помежду си.

Не се очаква отлагането на въвеждането на новата система да забави либерализацията на визовия режим с Косово.

Ако въвеждането на „ETIAS“ отнеме твърде много време, безвизовия режим все пак ще влезе в сила най-късно до края на 2024 г.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес