Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС предлага на САЩ преговори за квотите на внос на говеждо

03 септември 2018, 19:47 часа • 1317 прочитания

ЕС предложи преговори с Вашингтон за прекратяване на продължителните разправии за вноса на говеждо месо от САЩ в опит да предотврати търговска война с президента Доналд Тръмп, предаде БГНЕС.

Европейската комисия предложи на Вашингтон по-голям дял от съществуващата квота за внос на говеждо месо без хормони. Това обаче не е сигнал за намерение да се вдигне забраната си върху американското говеждо месо, обработено с хормони - ограничение, което Вашингтон твърди, че нарушава правилата на Световната търговска организация (СТО).

Европейската комисия заяви, че е поискала от страните членки на ЕС мандат за преговори със САЩ за "изпълнение на съществуваща квота за внос на говеждо месо без хормони".

Комисията има за цел да "реши някои проблеми, повдигнати от Съединените щати, относно функционирането на квотата", каза комисарят по земеделието на ЕС Фил Хоган. Той заяви, че Комисията иска "взаимно задоволително решение, което напълно съответства на правилата на СТО".

Брюксел предлага да пренасочи към САЩ част от съществуващите квоти за внос на необработено с хормони говеждо месо, които са достъпни за износители и от други страни. Хоган каза, че иска да препотвърди пред европейските производители, че квотите за говеждо месо ще останат „точно на същото ниво“, а на потребителите - че те ще виждат в магазините свободно от хормони месо.

Разправията за обработеното с хормони говеждо месо датира от 1988 г., когато Европа забрани вноса на месо от животни, инжектирани с хормони на растежа, което е често срещана практика в Щатите.

Като ответна мярка и в съответствие с решение на СТО, през 1999 г. Вашингтон наложи по-високи мита на някои европейски продукти, предизвиквайки гневни протести във Франция.

По силата на постигнат през 2009 г. компромис, допълнен през 2014 г., САЩ премахнаха санкциите и ЕС създаде вносна квота за „висококачествено“ и свободно от хормони месо от чужбина, включително и от Съединените щати. Но други производители като Аржентина, Австралия и Уругвай взеха значителни части от квотата, което доведе администрацията на Обама до отправяне на заплахи за възобновяване на наказателните мита срещу Европа.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес