Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС постигна принципно съгласие за започване на преговори с Украйна и Молдова

15 юни 2024, 01:07 часа • 4495 прочитания

Посланиците на 27-те държави-членки на Европейския съюз /ЕС/ постигнаха "принципно съгласие" за започване на преговори за присъединяване с Украйна и Молдова на 25 юни, съобщи белгийското председателство на Европейския съвет, предаде Франс 24.

Още: Путин: 700 000 руски войници се бият в Украйна (ВИДЕО)

"Постоянните представители дадоха принципното си съгласие за преговорните рамки за преговорите за присъединяване с Украйна и Молдова. Белгийското председателство ще свика първите междуправителствени конференции на 25 юни", се казва в съобщението. Това решение трябва да бъде официално утвърдено на министерска среща на 21 юни, посочва Франс прес, цитиран от БТА. 

Още: Астрономическа сума: парите за възстановяването на Украйна гонят половин трилион долара

Това съгласие за започване на предприсъединителни преговори с Украйна и Молдова е важен знак, по-специално за Киев, отбелязва ДПА. То идва само ден преди мирната конференция за Украйна в Швейцария, на която Киев се стреми да събере по-широка международна подкрепа за украинския мирен план, изразяващ се във формулата, предложена от украинския президент Володимир Зеленски. 

Решението за начало на преговорите се взима от Европейския съвет. Преди това Съветът на ЕС трябва да одобри рамката за бъдещите преговори.

Още: Украйна заземи поне 2 руски Су-34, Русия порази система М270 (СНИМКИ и ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес