Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС пое по "амбициозен път"

19 октомври 2012, 09:19 часа • 7517 прочитания

Лидерите на ЕС се споразумяха да установят единен надзорен орган през 2013г., който да даде възможност на борещите се банки да получат директна помощ от спасителните фондове на ЕС, предава АФП.

Говорителят на Европейската комисия Оливие Бейли заяви, че е било постигнато „споразумение за обсъждане на политическата рамка до края на 2012г., и постепенното прилагане на системата за единен банков надзор през 2013г”.

Планът се счита за ключов елемент във възстановяването на доверието в общата валута.

След продължило близо 10 часа заседание председателят на Европейската комисия Жозе Барозу съобщи, че са се съгласили да бъде изработена законодателна рамка за единен надзорен механизъм до края на 2012 г. и той да започне да действа догодина.

Европейската централна банка ще играе основна роля във функционирането му. Очаква се тя да упражнява надзор над общо 6 хиляди банки.

Постигнатото споразумение се възприема като компромис между Франция и Германия, който имаха различия по броя на банките, които ЕЦБ ще наблюдава. Париж настояваше за надзор на всички възможни финасови инситуции, а Берлин се обяви за поетапен процес, който засяга само най-големите банки в 17-те страни от еврозоната.

Председателят на Европейския Съвет Херман ван Ромпой обясни, че механизмът ще даде възможност и на страните извън eврозоната да участват в него.

„Той трябва да е прозрачен. Всички страни членки са свободни и поканени да се присъединят. Тази отворност трябва да бъде отразена и в ръководна структура с подходящите права и задължения за всички участващи държави“, допълни Ромпой.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че процесът на установяване на система на банков надзор ще отнеме повече от няколко месеца, като същевременно отбеляза, че европейските лидери са поели по „амбициозен път”.

"Ние винаги сме казвали, че качеството е по-важно от бързината”, допълни германският канцлер.

Коментар на Файненшъл Таймс по темата:

Планът за създаване на единен надзорен орган по банковата система на еврозоната е незаконен. Това е още един удар за реформата, която се счита за жизненоважна за решаване на дълговата криза в блока. Правен съветник на Съвета на ЕС твърди, че планът превишава правомощията си, разрешени по закон на Европейската централна банка да се меси в правилата за управление на държавите. Правната служба стига до заключението, че без промяна на договора за ЕС би било невъзможно да се създаде банков надзорен съвет в рамките на ЕЦБ. За тези страни, които не са членки на еврозоната и които искат да изберат режим на надзор на банката, също ще бъде незаконно да могат да гласуват за всички решения на ЕЦБ - основно изискване на страни като Швеция и Полша.

Редактор: Ивайло Кючуков

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес