Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС планира да намали употребата на пестициди с 50%, как ще реагира САЩ

06 юли 2020, 15:03 часа • 1806 прочитания

Европейският съюз планира да намали употребата на пестициди с 50%. Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски заяви, че вносът на продукти за растителна защита от трети страни, третирани с пестициди, които са забранени в Европа, трябва да бъде забранен от държавите-членки, пише БГНЕС.

Земеделските производители в държавите-членки на ЕС трудно намират активни вещества и продукти за растителна защита и внасят продукти от други страни, които са третирани със същите химикали, но са забранени в ЕС. Подходът на ЕС към стандартите за храните и околната среда е направило селското стопанство пречка за търговските споразумения, най-вече със САЩ, твърди еврокомисарят.

Войчеховски отбеляза, че в селскостопанския сектор могат да възникнат трудности поради необходимостта да се спазват правилата на Световната търговска организация, но че вносът трябва да бъде подчинен на стандартите, прилагани от Европа.

Данните от миналата година показват, че една четвърт от пестицидите и свързаните с тях продукти, използвани в Съединените щати, са забранени в ЕС - или около 400 милиона тона, колкото САЩ използват всяка година, малко над 100 тона не са разрешени в ЕС.

Европейските фермери, екоактивисти и някои политици отдавна критикуват ЕС за неспазването на същите правила за внос на хранителни продукти, като например генно модифицирани продукти (ГМО).

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес