Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС очаква Великобритания да се разплати за Брекзит до 2023 г.

02 септември 2017, 17:34 часа • 1893 прочитания

Европейската комисия иска от правителството на Великобритания да изпълни задълженията си дори и след предполагаемото излизане от Европейския съюз - до 2023 година. Това заявява еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер в интервю за Welt am Sonntag, публикувано на сайта на изданието.

„ЕС очаква, че британците ще изпълнят поетите ангажименти. Те трябва да 2020 г. да изпълнят напълно финансовите си ангажименти и до 2023 г. да осъществят плащанията към ЕС“, казва той.

Йотингер заявява също така, бе Брюксел няма да обсъжда с Лондон търговските и други споразумения докато „не бъдат изяснени основни въпроси“. Според еврокомисарят става въпрос за финансовите задължения след излизането от ЕС, за правата на намиращите се във Великобритания граждани на сраните от Евросъюза и за статута на границите между влизащите в състава на кралството Северна Ирландия и Република Ирландия.

„Това е напълно ясно. По тези въпроси ние не виждаме място за разиграване и сме непоколебими“, заключава той.

Референдумът за членството на Великобритания в ЕС се състоя на 23 юни миналата година. За Брекзит гласуваха 51,9 % от жителите на Острова. Сега спорът е колко точно трябва да плати Великобритания за излизането си от ЕС. По неофициални данни става въпрос за сумата от 100 милиарда евро, които страната смята за много висока сума.

Мария Иванова
Мария Иванова Отговорен редактор
Новините днес