Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС налага нови санкции срещу Русия заради задържаните украинци

18 февруари 2019, 18:15 часа • 2359 прочитания

Европейският съюз ще наложи нови санкции на Русия заради задържаните украински моряци след инцидента в Керченския проток.

Страните-членки са се договорили за нови ограничения, които ще са насочени срещу руски граждани, потвърди върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, цитирана от РИА Новости.

„Действително, постигнат е политически консенсус по въпроса за нови санкции срещу физически лица, но за юридическата обработка ще са нужни още няколко дни“, заяви Могерини пред журналистите след края на преговорите между министрите на външните работи от ЕС, без да уточнява детайли.

РИА припомня, че по-рано източник от структурите на Съюза в Брюксел съобщи, че страните съгласуват нови санкции срещу Русия заради задържането на украинските кораби и моряци, нарушили руската граница.

В близките 2 седмици Брюксел трябва да вземе решение за продължаването на вече съществуващите индивидуални санкции срещу физически лица и организации от Русия.

В края на ноември руските власти задържаха 24-ма украински моряци и 3 кораба, опитващи се да достигнат до пристанището в Мариупол през Керченския проток. Те са обвинени в нарушаване на държавните граници на Русия.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес