Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС на отбраната, достъпни жилища и по-ниски цени на енергията: Обещанията на Фон дер Лайен (ВИДЕО)

18 юли 2024, 11:29 часа • 2187 прочитания

Истински Европейски съюз на отбраната с общ въздушен щит, двойно по-голям по численост Европол и тройно по-голям Фронтекс за защита на външните граници. Това е едно от обещанията на Урсула фон дер Лайен, която се кандидатира за втори мандат начело на Европейската комисия.

*Часове след това, на 18 юли, тя бе преизбрана на поста: След скандал: Урсула фон дер Лайен е преизбрана начело на Еврокомисията (ВИДЕО).

Тя посочи и конкретни насоки за повече конкурентоспособност и иновации, спазване на Зелената сделка, подобряване на достъпа до жилища за европейците, намаляване на цените на енергията. Обеща да помогне и на земеделците, които през настоящата година протестираха в цяла Европа.

Още: Съветът на ЕС одобри четирите препоръки към българската икономика

"Изборът, пред който сме изправени, е съдбовен. Въпреки стореното досега и преодоляното досега, Европа е изправена пред ясен избор, който ще определи дейността ни за следващите 5 години, но ще определи и нашето място в света за следващите 50 години. Въпросът е дали светът ще определя нашите действия, или ще се обединим и ще си гарантираме нашето собствено бъдеще. Европа не може да контролира поведението на демагози и автократи, но можем да изберем демокрацията. Не можем да контролираме изборите в света, но можем да си осигурим сигурност. Не можем да спрем промените в света, но можем да инвестираме в по-добър живот и благоденствие", каза Фон дер Лайен в речта си пред Европейския парламент.

"Тези тенденции ме тревожат, но съм убедена, че една силна Европа може да се справи с предизвикателствата. Убедена съм, че образът на Европа след края на Втората световна война, с всиките си слабости и недостатъци, е най-добрият образ на Европа в нейната история. И няма бездействено да гледам това, което става отвътре – няма да приема, че екстремисти и демагози се опитват да разрушат европейския начин на живот. Готова съм, заставайки пред вас, да водя тази битка с всички демократични сили", заяви досегашният председател на ЕК от Европейската народна партия (ЕНП).

Още: Модерната руска стръв за мир към Европа: В стил разделяй и владей (ВИДЕО)

Иновации и конкурентоспособност

Тя отчете, че семействата страдат от влошените финансови условия, младите се тревожат за планетата, за бъдещето ѝ, за изхода от войната, а фермерите се чувстват притиснати. "И това съм заложила в политическите си насоки – силна Европа, отстояваща демокрация, защитаваща хора, социално справедлива и подкрепяща, подкрепяща технологиите и целите на Зелената сделка", каза Фон дер Лайен.

Като първи приоритет тя определи "благоденствието и конкурентоспособността".

Снимка: Europarl.europa.eu

"Преживяхме най-страховитите бури в икономическата ни история. Вече сме по-силни след локдауна и безпрецедентната енергийна криза. Нашата конкурентоспособност се нуждае от сериозна подкрепа. Променят се фундаментите на глобалната икономика – тези, които са пасивни, изостават. Искам Европа да промени скоростта и да започне по-бързо и по-лесно да осъществява търговска дейност. По-малко бюрокрация, сериозен единен пазар, по-малко доклади, по-добро приложение, повече доверие, по-ускорени процедури. Съзнавам, че ние отговаряме за това – всичко, което се предвижда, може да бъде изпълнено", счита Фон дер Лайен.

Тя ще настоява всеки еврокомисар да се задълбочи в своя портфейл, ще назначи и зам.-председател на ЕК като координатор на тези дейности, който веднъж годишно да докладва пред Европарламента.

"Ще въведа проверка на конкурентоспособността на малките и средните предприятия като част от нашата политика – те са гръбнакът на нашата икономика, затова нека да им дадем по-добри възможности", допълни Фон дер Лайен.

Още: Страните от ЕС не изпълняват климатичните цели, само 5 от тях имат план. А България?

Обеща още инвестиции в хората и в техните умения: "Това трябва да бъде мандатът на инвестициите, завършвайки нашия капиталов пазар".

Тя се притесни, че милиарди евро напускат пазара на ЕС. "Затова ние ще предложим ЕС на инвестициите и спестяванията. Стартъпите не трябва да търсят инвестиции в САЩ или Азия, трябва да намерят тук това, което им е нужно, за да се разраснат. Трябва да бъдат започнати частни и публични инвестиции – имаме ресурси от "Следващо поколение ЕС" и бюджета, но и нашият нов бюджет ще бъде укрепен. Трябва да се фокусираме върху конкретни политики, да опростим нещата за държавите членки, да използваме тяхната мощ. Ще предложа нов фонд за европейска конкурентоспособност – общи и трансгранични европейски проекти, за да бъде подкрепена чистата индустриална сделка. Ще гарантираме, че ще използваме чисти технологии в Европа", обеща Фон дер Лайен.

Климат и енергия

През първото полугодие на 2024 г. 50% от нашата електроенергия е от възобновяеми енергоизточници, похвали се досегашният председател на ЕК, бореща се за втори мандат. "Утроени са инвестициите в чисти технологии. Привлякохме много повече инвестиции в чисти водородни технологии, отколкото Китай и САЩ заедно – 35 са новите споразумения с партньори, включително за критичните суровини. Това е Европейската зелена сделка в действие. Ще поддържаме нашите цели, поставени за 2050 година, с акцент върху инвестиции и изпълнение, за да се постигнат резултати на място", обеща Фон дер Лайен, която често е критикувана яростно за Зелената сделка и т.нар. "Цел 55".

Още: Готови ли сме за ВЕИ и трябва ли да се плашим от свободния пазар на ток? Енергиен експерт разяснява (ВИДЕО)

"Ще предложа в първите 100 дни нова сделка за чисти инвестиции в индустрията и в инфраструктурата, особено в енергоемки сектори", обеща тя.

"Фирмите могат да разчитат на нас. И по силата на тази логика ще заложим нашата 90-процентна цел за 2040 г. в климатичното законодателство. Нова чиста промишлена сделка ще намали разходите за енергия. Високите цени водят до енергийна бедност на хората. Не съм забравила как Путин ни изнудваше с доставките – там се справихме заедно, защото масово инвестирахме в по-евтини възобновяеми източници, освободихме се от руските мръсни изкопаеми енергоизточници. Ще се освободим веднъж и завинаги от руските енергийни доставки", заяви Фон дер Лайен.

Още: България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

ЕС на отбраната и сигурността

"Трябва да инвестираме повече в нашата сигурност и отбрана. Русия е в офанзива в Източна Украйна, искат една война на изтощението. Русия залага на отслабване на Европа и Запада. Това е една дълга игра. Преди 2 седмици евролидер отиде в Москва – така наречената му мирна мисия беше всичко друго, но не и умиротворителна", критикува тя унгарския премиер Виктор Орбан и получи дълги аплодисменти от залата.

Още: Замразени руски активи: ЕС ще предложи на Украйна пакет от заеми за милиарди

"Само два дни по-късно самолетите на Путин насочиха ракети към детска болница в Киев и видяхме снимки на деца, покрити с кръв, на майки, които се опитват да спасят своите деца. Този удар не беше по погрешка, а смразяващо послание на Кремъл към всички нас. Нашият отговор трябва да е съвсем ясен. Никой не иска мир повече от хората на Украйна – и то траен мир за една независима страна. Трябва да сме с Украйна, докогато е необходимо. Това е нашето послание. Трябва да дадем на Украйна всичко, от което има нужда, за да може да устои и да победи. За първи път от десетилетия насам нашата свобода е в опасност. Ние сме отговорни, за да направим всичко необходимо, за да запазим Еворпа, нашите европейски граждани", заяви тя.

"Време е да изградим един истински Европейски съюз на отбраната. Знам, че може би някои не харесват тази идея, но това, което трябва да ни безпокои, са заплахите, които тежат над нашата сигурност. НАТО остава стълб на нашата колективна сигурност, но знаем, че нашите разходи за отбрана са твърде неефикасни и слаби. Трябва да създадем единен пазар на отбраната. Трябва да инвестираме повече в капацитетите за отбрана. Европа трябва да инвестира повече, заедно да създава общи европейски проекти. Например една пълна система за въздушна отбрана – European Airfield, и то не само за да защитим нашето въздушно пространство, но също като силен символ на единството на Европа в отбраната", посочи примери Фон дер Лайен.

Още: Три трилиона за живите и мъртвите: Русия отделя колосални средства за армията за година

Защита на границите

Сигурността не е защита само от външни заплахи - Фон дер Лайен отчете, че нарастват киберзаплахите, организираните престъпни мрежи плашат икономиката на ЕС, създават страх и застрашават невинни хора. "Става дума за брутална сила, огромни средства от трафик на наркотици и трафик на хора. Границите не са ограничения. Затова е необходимо да отговорим на европейско равнище. Да гарантираме, че полицията може да работи в цяла Европа. Предлагам да удвоим персонала на Европол, така че тя да се превърне в една напълно оперативна полицейска агенция", каза кандидатът за втори мандат начело на ЕК.

Отбеляза също, че е нужно повече за защита на външните ни граници – по-специално източните граници на ЕС. В случая Фон дер Лайен не спомена България.

Снимка: Europarl.europa.eu

Още: И новият Европейски парламент избра Роберта Мецола за свой председател

"Русия препраща мигранти, умишлено ги тласка към финландската граница. Трябва да направим всичко, за да укрепим тези граници, трябва да укрепим Фронтекс – ще предложа да се утрои броят на персонала на европейската гранична охрана. Имаме нужда от общ подход за връщането на мигранти. Средиземноморският регион е под особено внимание – ще определя комисар за този регион и ще предложа нов план за Средиземноморието заедно с Кая Калас", каза Фон дер Лайен с препратка към новия ръководител на европейската дипломация, която доскоро бе премиер на Естония.

Разширяване

Тя нарече "огромна геостратегическа отговорност" разширяването на ЕС и се обяви "за" него.

"Защото един по-широк ЕС ще е по-силен ЕС, ще усили нашия глас в света, ще намали нашите зависимости. Ще подкрепим кандидатите, като работим по инвестиции и реформи, ще ги интегрираме там, където можем. Присъединяването винаги ще се базира на техните достойнства. Ще гарантираме те да са готови при присъединяването. Основна отговорност на моята Комисия ще бъде това. Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия избраха свободата над потисничеството. Някои от тях платиха много висока цена за този избор. Ние трябва също да направим нашия избор – да поддържаме задължението, че тяхното бъдеще ще бъде свободно", каза Фон дер Лайен.

Още: ЕК одобри държавна помощ от 142 милиона евро за съхраняване на газ в България

Призив за край на войната в Ивицата Газа

Фон дер Лайен говори и за войната в Близкия изток – "кръвопролитията в Газа трябва да спрат сега", каза тя.

"Твърде много деца, жени и цивилни граждани загубиха своя живот в резултат на отговора на Израел на бруталния терор на „Хамас“. Хората от Газа не може да търпят повече. Трябва да искаме освобождаването на израелските заложници и да се подготвим за времето след това. Европа трябва да изиграе своята роля. Увеличихме нашата хуманитарна помощ до 200 милиона евро и сега ще работим по по-голям пакет, за да подкрепим независима палестинска власт. Решението за две държави е в полза и на Израел, и на Палестина. Хората в Близкия изток заслужават мир и Европа ще им помогне", каза Фон дер Лайен.

Селско стопанство - помощ за земеделците

Тя обяви "стратегически диалог за бъдещето на селското стопанство".

"Той ще обедини стопаните, екологичните групи и експертите по цялата верига, ще ги събере на една маса. Ще се вслушам в добрите препоръки и ще тласна напред една нова стратегия за селското стопанство и хранителната промишленост. Земеделците да получават достойно възнаграждение, достойни доходи. Никой не трябва да бъде принуден да продава качествени хранителни продукти под производствените им разходи. Необходими са умни стимули, умни иновации. Който се грижи за природата и намалява въглеродните емисии, трябва да получава нужното възнаграждение за това. Трябва заедно да решаваме проблемите, които тегнат над тях. Ще представя план за селското стопанство, който да се справи с адаптацията към климатичните промени. Ще предложа методи за управлението на водите, защото от това зависи нашата конкурентоспособност - и е крайно време да вложим повече чувства в изпълнението на тази задача", смята кандидатът за председател на ЕК.

Достъпни жилища

"Нашето качество на живот е уникално. Ние създадохме социален стълб – по време на пандемията спасихме 40 милиона работни места", каза тя. Но има много нови предизвикателства, появили се от въздействията на изкуствения интелект, менталното здраве на работното място и др., отчете Фон дер Лайен.

"Необходим е нов план за социалния стълб. Трябва да тласнем напред колективното трудово договаряне и ще обърнем поглед към онези теми, които европейците чувстват най-силно в ежедневието си – например жилищата. В Европа има криза за жилища, цените се увеличават, хората изпитват трудности. Затова за първи път аз ще посоча комисар, който директно ще отговаря за жилищното настаняване. Ще разработим план за достъпни жилища в Европа.

Защита от кибератаки

"Всеки регион, във всяка част на Европа, да получи подкрепа", обеща Фон дер Лайен и поиска силна кохезионна политика. Отчете още, че фокусът на следващата Комисия ще е върху защитата на жените от насилие и върху заплахата от хибридни атаки. По тази тема обяви "шит за европейската демокрация" – собствен орган, който да се бори за манипулирането на информацията и външната намеса.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес