Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС: Косово да осигури преходен период преди да премине от динар към евро

01 февруари 2024, 10:24 часа • 3244 прочитания

Говорител на ЕС предупреди, че решението на Централната банка на Косово (ЦБК) да премахне динара ще се отрази и на финансовата подкрепа, която косовските сърби получават от Сърбия. ЕС призова Косово да осигури достатъчно дълъг преходен период и да намери решение на този въпрос чрез преговори в рамките на диалога, воден от блока, съобщи „Данас“.

Още: Косово въвежда еврото като официална валута

ЕС взема под внимание постановлението на ЦБК, което трябва да влезе в сила днес. Целта на постановлението е да се подобри прозрачността на финансовите потоци, да се осигури финансова стабилност и да се води борба срещу изпирането на пари.

Финансовата подкрепа за косовските сърби под въпрос

Още: Брюксел: Косово в ЕС само след нормализация със Сърбия

"ЕС отбелязва, че регламентът ще засегне и финансовата подкрепа, която косовските сърби получават от Сърбия. ЕС изразява загриженост относно последиците, които това решение може да има върху ежедневието на косовските сърби и други общности в Косово поради липсата на предварителни консултации, особено относно въздействието му върху училищата и болниците, предвид очевидната липса на алтернативи в този момент", каза говорителят.

Усложняване на живота

ЕС предупреди, че краткият преходен период за прилагане на регламента, съчетан с липсата на информация и практически решения за всички засегнати общности, рискува сериозно да усложни живота им.

Още: Курти: ЕС прилага двоен стандарт спрямо Косово и Сърбия

Припомняме, че с постановление на Централната банка на Косово от 1 февруари еврото е единствената валута за парични и платежни транзакции. Указът на банката гласи, че той е приет в съответствие с Конституцията на Косово и закона на Централната банка на Косово и че ЦБК е единственият „паричен орган, който може да вземе решение относно разрешените деноминации на евровалутата за обращение в територията на Косово“.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес