Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС измисли как да прати милиарди евро на Украйна от замразени руски активи

12 декември 2023, 10:12 часа • 25316 прочитания

Европейският съюз ще предложи да бъдат конфискувани около 15 млрд. евро от прогнозираните печалби, генерирани от замразени руски активи, и да бъдат прехвърлени на Украйна. Новината съобщи Financial Times, позовавайки се на коментар на заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Още: Финансовата полза за Украйна от санкциите срещу руските олигарси: На практика нула

Колко са замразените руски активи от Запада?

От началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна Западът е замразил активи на стойност близо 200 млрд. евро от Руската централна банка, но липсва консенсус за това как най-добре да бъдат конфискувани и средствата да бъдат пренасочени към Украйна.

На 12 октомври страните от Групата на седемте (Г-7) заявиха, че ще задържат замразените руски активи в своите юрисдикции, които се оценяват на около 280 млрд. долара, докато Русия не плати репарации за възстановяването на Украйна.

Още: Средства за Киев от замразените руски активи: Още една страна е "за"

Не е ясно как Г-7 възнамерява да приложи плана или кога средствата ще бъдат достъпни, поради което Домбровскис заяви, че е необходимо временно решение.

Какъв е планът на ЕС?

Планът, който според Financial Times ще бъде предложен в Брюксел на 12 декември, ще изисква от банките, които държат замразени руски активи, да прехвърлят печалбите си в отделна банкова сметка, която след това ще се прехвърля ежегодно в бюджета на ЕС, за да се осигури финансиране за Украйна.

Още: Пари за Украйна от замразени руски активи: 4 държави от ЕС бавят процеса

Снимка: iStock

Съгласно предложението - само печалбите, произхождащи от активи на Централната банка на Русия, ще подлежат на конфискация. Според изчисленията на Европейската комисия предложението ще генерира около 3 млрд. евро годишно или 15 млрд. евро в периода 2023-2027 г. (т.е. в настоящата многогодишна финансова рамка - бел. ред.)

Планът би засегнал най-пряко Euroclear, базираната в Белгия компания за финансови услуги, която държи руски активи на стойност около 191 млрд. евро. Euroclear не отговорила на запитванията за коментар, изпратени от FT.

Още: "Няма място за морал": Западът да конфискува замразените руски пари и активи

Рисковете

Смята се, че конкретното насочване на плана само към печалбите, и то само тези от Централната банка на Русия, ще успокои някои опасения за финансовите и правните последици от конфискацията. Експерти обаче твърдят, че дори такъв план крие рискове.

Съществуват опасения, че Москва може да предприеме ответни мерки, като конфискува западни активи в Русия, което тя заплаши да направи. В някои случаи страната-агресор във войната в Украйна е изпълнявала тези заплахи - например конфискацията на руското дъщерно дружество на Carlsberg, която според изпълнителния директор е незаконна.

Експертите смятат, че липсва и ясен правен стандарт за конфискацията, пише Financial Times.

Още: Великодушието на Путин: Дава на руснаците да откупят до 1000 замразени от Запада долара

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес